Makedonija neće zatvoriti granice za izbeglice

Makedonija za sada ne namerava da zatvori  granice za izbeglice, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju.

U tom ministarstvu novinarima je rečeno da će izbeglice koje čekaju na makedonskoj granici sa Srbijom, u Tabanovcima, morati tamo da ostanu dok Srbija i Hrvatska ne reše spor oko tretmana Avganistanaca.

Kako navode u Ministarstvu, vraćanje migranata istom rutom kojom su pošli prema zemljama Evropske unije uskoro će postati realnost.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas je izjavio ga je Grčka počela da preduzima diplomatske korake kako bi ubedila Makedoniju da prihvati avganistanske izbeglice, jer je već više hiljada ljudi zaglavljeno na grčko-makedonskoj granici i u Pireju.

Kako je prenela je makedonska Televizija Telma, on je ocenio da zatvaranjem granica Makedonija krši sporazum koji je postignut u Briselu u petak.

Navodi se da je izvor iz grčke vlade za strane medije rekao da “danas ne očekuje diplomatsko rešenje”. On je dodao da će Grčka smestiti Avgranistance, istovremeno pokušavajući da spreči pretrpavanje smeštajnih kapaciteta.

 

(Beta)

Ostavite komentar