U trendu

Makedonija: Nelegitimni poslanici i predsednik države

Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva ocenila je danas da su zbog neregularnosti na prethodnim izborima u Makedoniji nelegitimni poslanici, predsednik države i Ustavni sud.

„Sa dokazima kojima raspolažemo u slučaju Titanik, u kojem su za izborne neregularnosti osumnjičene osobe koje su bile ili jesu na visokim funkcijama, smatramo da je sam izbor predsednika, ustavnih sudija i poslanika doveden u pitanje“, rekla je ona.

Janeva je time prokomentarisala odluku Ustavnog suda Makedonije da ponovo omogući predsedniku države Djordju Ivanovu da može da pomiluje ili abolira za izborni kriminal.

Ona je najavila proširenje optužnice u slučaju Titanik i, kako je rekla, skoru borbu pred sudom.

Janeva je učestvovala na konferenciji o borbi protiv visoke korupcije, zajedno sa glavnom tužiteljkom rumunskog direktorata za borbu protiv korupcije Laurom Kudreti-Kovesi i makedonskim državnim tužiocem Markom Zvrleskim. Svo troje su nakon skupa održali zajedničku konferencfiju za novinare.

Janeva je istakla da sve te neligitimne institucije treba da poštuju Specijano tužilaštvo (formirano na osnovu Dogovra iz Pržina) da bi moglo da utvrdi istinu (o izbornim kradjama koje se spominju u prisluškivanim razgovorima).

Makedonska specijalna tužiteljka je ranije objavila da neke pravosudne i državne institucije ne saradjuju sa njenim tužilaštvom, kao i da pokušavaju da je onemoguće da radi.

Janeva je rekla da još ne može da kaže da li je Specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv tužioca Marka Zvrleskog zbog prisluškivanih razgovora u kojima se njegovo ime povezuje sa prikrivanjem krivičnih prijava.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar