U trendu

Makedonija: Nema dogovora oko datuma izbora

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji nisu sinoć uspeli da se na sastanku sa evrokomesarom Johanesom Hanom dogovore oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora, jer opoziciona SDSM ne pristaje da izbori budu održani 24. aprila zato što nisu ispunjeni svi uslovi dogovora iz Pržina.

„Pregovori su propali. Nema dogovora i mi nećermo učestvovati na izborima 24. aprila“, izjavio je predsednik SDSM Zoran Zaev, nakon skoro devetočasovnog liderskog sastanka u vili Pržino, rezidenciji Evropske unije u Skoplju, koji je završen posle ponoći.

Zaev je istakao da njegova stranka ne pristaje da učestvuje na izborima zbog toga što birački spisak nije pročišćen i što nisu obavljene reforme u medijima. Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kako je rekao, nastavlja da se zalaže za fer i demokratske izbore u Makedoniji.

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski rekao je da su njegova stranka i dve stranke Albanaca u Makedoniji, DUI i DPA, bile spremne da postignu dogovor oko izbora i optužio Zaeva da ne želi izbore, jer zna da će da ih izgubi.

„Taj čovek je samo u krizi aktuelan i veruje da će samo preko krize da dodje na vlast“, rekao je Gruevski koji je kao predsednik vlade deponovao uslovnu ostavku vezanu za datum izbora.

I lider DUI koja je deo vlade Ali Ahmeti potvrdio je da su se, osim SDSM, preostale tri partije složile da bude ispunjeni svi uslovi koji su postavljeni dogovorom iz Pržina iz juna, kojim bi trebalo da bude rešena politička kriza u Makedoniji.

„Treba da se postigne konsenzus i o tome ćemo razgovarati narednih dana. Napor za konsenzusno rešenje je u interesu svih, a partije treba da stave opšti interes isred partijskog“, rekao je Ahmeti.

Lider albanske partije DPA Menduh Tači nije želeo da komentariše rezultate sastanka, ističući da ključnu izjavu treba da da evrokomesar Johanes Han.

Evrokomesar Han, koji je bio i jedan od posrednika u postizanju dogovora iz Pržina, nakon sastanka je rekao da je uveren da izbori mogu da se održe 24. aprila, kako je i dogovoreno tim sporazumom četiri parije.

Posrednik u pregovorima u ispunjavanju uslova iz Pržina Piter Vanhaute je rekao da će nastaviti da radi na ispunjavanju preostalih tačaka iz dogovora iz Pržina.

„Produžićemo da radimo na zatvaranju pitanja koja se odnose na medijske reforme, kao i na pročišćavanje izbornog spiska. Prudužavamo sa dijalogom i monitoringom“, rekao je evropski posrednik Vanhaute.

Sastanku Johanesa Hana i lidera četiri političke stranke prisustvovali su i šef Delegacije EU u Skoplju Aivo Orav i ambasador SAD Džes Bejli.

Han je prethodno u petak imao odvojene sastanke sa liderima četiri stranke, koji su početkom juna potpisali dogovor iz Pržina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.