U trendu

Makedonija ponovo otvorila granicu za izbeglice

Makedonija je za izbeglice ponovo otvorila južnu granicu, sa Grčkom, nakon zastoja koji je trajao nekoliko sati, prenose danas makedonski mediji.

Podseća se da je razlog za privremeno zatvaranje granice Makedonije sa Grčkom za prihvat izbeglica, prema policiji, bio zastoj prevoza izbeglica na takozvanoj „balkanskoj ruti“ i puni kampovi u zemljama duž te rute.

Sve izbeglice koje su do sinoć bile ušle u Makedoniju iz pravca Grčke, kako se navodi, već su napustili zemlju i prešli u Srbiju.

Granicu je juče prvo zatvorila Slovenija, pa Hrvatska i Srbija, nakon čega je to sinoć na nekoliko sati uradila i Makedonija.

Makedonske vlasti su tako po treći put u roku od dva meseca zatvorile granicu prema Grčkoj i nisu dozvolile ulazak izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Kako prenose mediji, Makedonija je granicu zatvorila kao rezultat lančane reakcije i makedonske vlasti će to ponovo odmah uraditi ako bilo koja zemlja na severu ne dozvoli protok izbeglica.

Prema navodima skopske Televizije Telma, pored povremenog, moguće je i trajno zatvaranje na zahtev Evropske unije, uz napomenu da još nema zvaničnih reakcija makedonskih vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar