najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Makedonija razmatra podizanje ograde na granici sa Grčkom

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki izjavio je danas da ta zemlja razmatra mogućnost izgradnje ograde na svojoj granici sa Grčkom, sličnu onoj koju je Mađarska podigla na granici sa Srbijom, radi zaustavljanja velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

Poposki je u intervjuu mađarskom nedeljniku “Figelo” rekao i da će Makedoniji najverovatnije biti potreban neki vid fizičke zaštite granice, iako to, kako je naveo, ne može biti dugoročno rešenje.

“Ako se uzme ozbiljno ono što Evropa traži od nas, biće potrebno i to da uradimo. Ili vojnici, ili ograda, ili i jedno i drugo”, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, Makedonija radi “najbolje” što može u registraciji svih izbeglica koje prelaze preko njene teritorije.

“Ali, kada uzmemo ozbiljno zahteve od naših evropskih partnera za to što treba da uradimo u pokušaju kontrole granice i zaustavljanja ljudi, odmah dobijamo negativne međunarodne reakcije”, kazao je Poposki za “Figelo”.

U Makedoniju svakodnevno preko granice sa Grčkom ulazi na hiljade izbeglica sa Bliskog istoka, u najvećoj meri državljana Sirije, a makedonske vlasti su od međunarodne zajednice više puta bile osuđivane zbog upotrebe sile radi zaustavljanja nekontrolisanog prelaska izbeglica preko granice.

Zbog sukoba sa izbeglicama, u Makedoniji je sredinom avgusta na nekoliko dana bilo proglašeno i vanredno stanje na granicama sa Grčkom i Srbijom.

Na granici sa Grčkom bila je angažovana i vojska s borbenim vozilima, a u sukobima sa izbeglicama makedonske snage bezbednosti koristile su suzavac i dimne bombe.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike