najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Makedonija: Tridesetodnevni pritvor za uhapšene dzihadiste

Za devetoricu osumnjičenih, koje je u akciji „Chelija“ uhapsio makedonski MUP, određena je mera pritvora u trajanju do 30 dana, preneo je Fokus onlajn.

Ovaj slučaj se procesuira u Specijalnom odelenju za organizovani kriminal i korupciju a uhapšeni su osumnjičeni za krivično delo „učešće u stranoj vojsci, policiji, paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Osim devetoro uhapšenih mera pritvora do 30 dana je određena i za ostalih 27 osumnjičenih koji su u bektvu. Sudija koji vodi istražni postupak je izdao nalog za njihovo privođenje.

MUP je sproveo akciju „Chelija“ u Skoplju, Tetovu, Kumanovu i Strugi.

Ministar za unutrašnje poslove Mitko Čavkov je saopštio da je izvršen pretres u 28 objekata, a pretresani su i domovi ali i pomoćne prostorije Tutunsuz džamije u Skoplju kao i u Jahja Pašinoj džamiji.

Osumnjičeni se terete za organizovanje i vrbovanje pojedinaca za odlazak u paravojne formacije na Bliskom Istoku ali i za učešće u snagama ISIS-a.

Svi osumnjičeni su državljani Makedonije.

Privedeni imam nameravao da uništi saudijsku dinastiju

Imam Tutunsuz džamije u Skoplju Redžep Memiši, koji je priveden u akciji makedonske policije zbog sumnje da je vrbovao građane za ratišta u Siriji i Iraku, zajedno sa svojim saradnicima širio je „istinski islam“ i nikada nije priznavao Islamsku versku zajednicu.

Zbog ideje da uništi saudijsku kraljevsku dinastiju Memici je proteran iz Saudijske Arabije gde je studirao islamske studije, koje nije završio.

Tekfir grupu je počeo da formira nepsoredno uoči i tokom 2001. Iste karakteristike prate i njegovog kolegu, imama iz Gazi Babe koga je privele policija u akciji „Chelija“.

Pozivajući se na svoje izvore, skopski Dnevnik piše da je Memiši postao lider ove grupacije otkako je u njoj došlo do uutrašnjih promena.

Prema saznanjima lista, ona se sada proširila na više delova grada i sa više teologa koji su, kako se navodi, očigledno utičali na slanje mladih džihadista u redove terorističke Islamske države Sirije i Iraka.

„Koren ove grupe datira iz 2001. kada je bila povezana sa teologom Bećiro Haljimijem. Ali, posle oružanog sukoba 2001., a posebno posle bitke kod Aračinova u kojoj su učestvovali i mudžahedini započinje njeno deljenje. Vođa druge grupacije je postao Šukri Aljiu, poznati radikal koji je sada na izdržavanju zatvorske kazne i Prilepu. Ta grupa je posle toga anstavila sa svojim delovanjem“, ispričao je sagovornik lista.

Ova grupacija, predvođena Šukri Aljijom je 2004. izvršila upad sa kalašnjikovima u kabinet tadašnjeg poglavara Islamske verske zajednice posle cega je uspela da izdejstvuje čak i zapošljavanje dvojice svojih ljudi u redove te verske zajednice. Jedan od njih je, navodi se, sada nastavnik u školi u skopskoj opštini Čair.

Aliu i njegova grupacija stoje i iza napada na grupu mladih skopskih imama 2005. u skopskom naselju Kondovo, kao i iza bombaškog napada na policijsku stanicu na Bit-pazaru.

Aljiua je 2012. Kosovo izručilo Makedoniji zbog učešća u ubistvu jednog taksiste u Skoplju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike