U trendu

„Makedonija“ uzrok „političkog razvoda“ Ciprasa i Kamenosa

ATINA, 12. januara (Tanug) – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku ministra odbrane Panosa Kamenosa i najavio je da će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.

Prethodno je lider koalicione partije Nezavisni Grci Panos Kamenos saopštio da podnosi ostavku na to mesto i da se njegova stranka povlači iz vlade nezadovoljna Prespanskim sporazumom o novom imenu Makeodnije.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

„Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu“, rekao je Kamenos i istakao da nijedno rešenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Kamenos je rekao da se stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade „SIRIZA-Nezavisni Grci“ zbog Prespanskog sporazuma i d aje to danas rekao premijeru.

Kamenos se u prepodnevnim satima sastao sa grčkim premijerom, što je bilo nekoliko puta odlagano, jer su se čekali rezultati iz makedonskog Sobranja.

„Imali smo dosta dugu diskusiju sa premijerom. Imali smo cetvorogodišnju saradnju stranaka iz različitih političkih tabora, ali smo uspeli da izvučemo Grčku iz memoranduma, a samim tim cilj je postignut“, rekao je Kamenos.

Kako on navodi „pitanje Makedonije, pitanje za koje su poginuli hiljade i hiljade, ne dozvoljava mi da ga žrvtujem zbog ministarske fotelje“.

„Zahvalio sam se premijeru na našoj saradnji i objasnio mu da zbog nacionalnog pitanja ta saradnja ne može da se nastavi, te da se zbog toga stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade“, zaključio je Kamenos.

Cipras se takođe zahvalio Kamenosom na „nezamenljivom“ doprinosu, i rekao da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

„Četiri godine smo imali fer partnerstvo… iako smo došli iz različitih političkih porodica“, istakao je Cipras.

Cipras je već obavestio predsednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje poverenja vladi, koji bi prema nezvaničnim informacijama, trebalo da započne u utorak i da se okonča u četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.