U trendu

Makedonija: Zahtevu Prištine za Unesko pristupiti sa izuzetnim oprezom

Makedonija će se sa izuzetnim oprezom odnositi prema zahtevu Prištine za članstvo u Uneskou vodeći računa o interesima svih, rekao je ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov nakon razgovora sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem u Skoplju.

Dimitrov je, kako prenose makedonski mediji, rekao da će Skoplje voditi računa o interesima Srbije, Prištine, ali i o svojim interesima, uključujući interese prpadnika albanske zajednice u Makedoniji.

„Makedonija ovo pitanje tretira sa izuzetnim oprezom, jer je to pitanje koje razdvaja dva naša suseda.. Mi ćemo imati ključnu ulogu u tom procesu i kada bude na dnevnom redu imaćemo u vidu interes naših prijatelja na Kosovu, naših prijatelja iz Srbije i odlučićemo u skladu sa interesima Republike Makedonije, koji uključuju interes naših sugrađana pripadnika albanske zajednice“, rekao je Dimitrov.

Dimitrov je rekao i da sve balkanske zemlje treba da nađu rešenja i za, kako je rekao, najosetljivija itanja s obzirom na to da ćemo svi u perspektivi, jednog dana, svi biti na jednoj strani.

Pacolli je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se raduje podršci Makedonije s obzirom na to „da smo mi dve susedne zemlje i da je naša sudbina da sarađujemo“.

Mediji prenose da su se Dimitrov i Pacoli dogovori o „održavanju zajedničke sednice dveju vlada, najverovatnije početkom naredne godine“.

Makedonija je, inače, priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost zajedno sa Crnom Gorom, a diplomatske odnose Skoplje i Priština su uspostavili 2009. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.