Makedonska opozicija večeras u Skoplju protestovala protiv nepravde

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE organizvala je večeras u Skoplju protest za pravdu i „protiv nepravde vlasti Zorana Zaeva“, na kojem se okupilo više hiljada ljudi.

Lider te partije Hristijan Mickoski optužio je glavnog političkog oponenta lidera SDSM i bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva za kriminal i za zloupotrebu vlasti i pravosudja.

„Zoran Zaev je kriv zato što je u isto vreme premijer, tužilac i sudija. Zaev je i trgovac vitalnim organima naše Makedonije i pravdoubica“, rekao je Mickoski i zatražio pokretanje istrage na osnovu objavljenih tajno napravljenih snimaka Zaeva, koji prema njegovim rečima, to i dokazuju.

Kasko je oceniio Mickoski, „sudska i tužilačka vlast su brutalno zgaženi“, a „glavni savetnici i zaštitnici kriminala Zaeva su (tužioci) Vilma Ruskovska i Ljubomir Joveski, nekoliko vrhovnih sudija i nekoliko medijskih sluga“.

Protest opozicione VMRO DPMNE najavljen kao „Gradjanski protest protiv nepravde – Zaev je kriv“, počeo je pred zgradom državnog tužilaštva u novobaroknoj zgradi na vardarskom keju, a završen nekoliko stotina metara dalje kod Vrhovnog suda u sudskom kompleksu.

Na protestu su članovi i pristalice VMRO DPMNE uzvikivali „želimo pravdu“, „Nikada severna, samo Makedonija“, pevali su patriotske pesme, mahali makedonskim zastavama, a glavni transparent je bio „Zaev je kriv“.

Vladajuća stranka SDSM je prethodne sedmice u Skoplju organizovala „Gradjanski marš za snažno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo“, na kojem je kritikovana neefikasnost pravosudja i zatraženo je da se „oslobodi straha“ od VMRO DPMNE koja je tokom desetogodišnje vladavine „zarobila i korumpirala pravosudje“.

Od osamostaljivanja zemlje početkom ’90-tih u Makedoniji se na vlasti smenjuju dve najveće partije SDSM i VMRO DPMNE, sa svojim koalicionim parterima.

(Beta)