U trendu

Makedonska opozicijapred referendum: Odbaciti sporazum s Grčkom jer je štetan

Lider najveće opozicione partije u Makedoniji, VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski je danas izjavio da treba odbaciti sporazum s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije, jer smatra da je taj sporazum protiv makedonskih nacionalnih interesa i interesa države.

„Dogovor o promeni imena države je ‘divlje meso’ umetnuto u zdrav organizam, koje nas guši i tek će nas povući nadole ako se ne suprotstavimo“, rekao je on na anti-vladinom „maršu“ opozicije u Ohridu.

Mickoski je upozorio gradjane da se, ako razum s Grčkom prodje na refereduumu koji se održava u narednu nedelju, 30 septembra, „gubi nacionalni identitet“ i da se „istovremeno Grčkoj daje kočnica da blokira evropski put Makedonije, kada želi i kako želi“.

„Ako se na referendumu da ‘zeleno svetlo’ Dogovoru s Grčkom, praktično se uključuje ‘crveno svetlo’ za referendum (o nezavisnosti Makedonije) iz 1991. godine“, ocenio je lider opozicije Hristijan Mickoski.

Gradjani Makedonije treba da se 30. septembra izjasne na referendumu da li su za dogovor s Grčkom, kojim je predvidjeno da Republika Makedonija svom nazivu doda geografsku odrednicu „Severna“, a sporazum predvidja i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspešan referendum i ustavne promene na osnovu toga do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u „Severna Makedonija“, uslov su za integraciju Makedonije u EU i NATO, što je Grčka blokirala, zahtevajući da se najpre reši medjusobni spor oko naziva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar