Makedonski predsednik zvanično ODBIO da potpiše sporazum o novom imenu

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

„Na osnovu clana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrdivanju konacnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva izmedu strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine“, naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Ivana, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

„Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije“, naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

„Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o “razlici nad nazivom države“ a ne o “razlikama“, kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja „nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom“.

„U skladu sa clanom 118 Ustava Republike Makedonije, medunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka“, naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grcke.

„Prema clanu 308 Krivicnog zakona, “Gradanin koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge drzave, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina““, naveo je Ivanov, preneo je portal Nova.

Staviše, Kabinet Ivanova smatra da „legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posledice koje su ravne zločinu“.

Nakon ratifikacije sporazuma u „makedonskom parlamentu, MSP je obavestila Atinu, a Grcka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o riključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonij anapravi predviđene izmene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potis Ivanova nema značajnu važnost.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike