U trendu

Malići: Razmena teritorija sve realnija

SARAJEVO – Analitičar Agon Malići kaže da je razmena teritorija između Srbije i Kosova sve realnija, te da je međunarodna zajednica Prištinu dovela u pat poziciju i da su tamošnje vlasti primorane da ozbiljno razmišljaju upravo o tom modelu.

Procenjuje da je pozicija Beograda “prilično jaka”, nakon sedam godina dijaloga o Kosovu, a razloge za to vidi u krizi unutar EU I, kako navodi, “srpske dvostruke igre s Rusijom kojom ucenjuje Zapad”.

Malići za sarajevski „Dnevni avaz“ kaže da je na Prištini da razmotri mogućnost razmene teritorije ili da sačeka promenu svetskog poretka, što je, kako kaže, prilično neizvesno.

„Tako bi se destablizacija uradila sada i na malo kontrolisaniji način, veruje se u zvaničnim krugovima u Prištini”, naveo je Malići.

Upitan koliko je ta opcija sprovodljiva, Malići kaže da izgleda da ima najviše šanse.

Na Kosovu bi, kaže, to amortizovalo nacionalističku reakciju, a u Srbiji se, dodaje, zna da je to “Vučićeva najpreferiranija opcija i može dobiti saglasnost i Rusije”.

Na pitanje ko na Zapadu podržava ovakvo rešenje, Malići odgovara da je to sigurno dogovor Vučića i Tačija, te da se, kako kaže, spekulisalo i da je evropska šefica diplomatije Federika Mogerini već ranije bila za tako nešto.

Sve se, ističe, promenilo kada su SAD najavile da bi takav dogovor mogao biti prihvatljiv, ali pod uslovom da “više sređuje nego otvara nove probleme i da ima u vidu regionalnu stabilnost”.

Podseća da se i na nedavnom Forumu u Alpbahu videlo da i Austrija otvoreno gura u tom pravcu.

Trenutno je, napominje, jedino Nemačka otvoreno protiv, ali ne zna se koliko dugo ona može izdržati na toj poziciji.

Zaokret u stavu SAD Malići vidi u tome što je, kako kaže, Trampova administracija stalno pokazivala da joj nije stalo do zajedničkog stava s Evropom o različitim pitanjima, pogotovo s Nemačkom.

“Čini mi se kao najuverljivija interpretacija ona koju dobijam iz različitih izvora, da u Vašingtonu postoji sigurnosni alarm za Balkan zbog rastućeg uticaja Rusije”, naveo je Malići.

Nije slučajno, kaže to što je Ves Mičel nedavno u Kongresu, u svedočenju o merama koje SAD preduzima protiv Rusije, naveo i angažovanje SAD da se pokrene dijalog.

Znači, ukazuje, oni to vide kao antirusku meru.

Podsetivši na stav analitičara Džejmsa Hopera koji je rekao da ovo vidi kao pokušaj ne samo rešavanja pitanja Kosova nego i uspostavljanja strateških odnosa sa Srbijom, Malići kaže:

“Rešavanje kosovskog pitanja oslabljuje potrebu Srbije za podrškom Rusije u međunarodnoj areni, pa tako može otvoriti i novo poglavlje u američko-srpskim odnosima i mogućnost većeg američkog i NATO uticaja nad Srbijom. To bi, po njima, bilo dobro za celi region, pa i BiH”, naveo je, između ostalog, Malići.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike