U trendu

Mandić: Krivokapić da odmah potpiše Temeljni ugovor

PODGORICA – Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je danas u ime tog „moćnog“ saveza, premijera Zdravka Krivokapića da odmah potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a da pre toga od patrijarha Porfirija i vladike Joanikija zatraži oprost za „sramotu“ koju im je priredio u Patrijaršiji.

U autorskom tekstu za podgorički portal Borbu, Mandić ističe da je svima jasno da DF i on nisu krivi što Ugovor nije potpisan, već da je za to, kako kaže, kriv Krivokapić.

„A, ako mu, kao što se već čulo u javnosti, Aleksa Bečić i Dritan Abazović brane da potpiše Ugovor, neka to ne krije, nego javno kaže čitavom narodu“, naveo je Mandić.

Komentarišući optužbe Krivokapića na račun DF i njega lično, Mandić tvrdi da je premijer „slagao patrijarha, vladiku Joanikija i SPC“, pa kada je, kako kaže, „uhvaćen u lažima, onda neistinama bez trunke stida napada mene i sam vrh Crkve“.

Mandić za premijera kaže da je „najobičniji lažov“, kada je reč o Temeljnom ugovoru.

„Žao mi je zbog toga. Ima lepših i pristojnih reči da se naslovi onaj koji istinu izbegava, ali ovo je naša prava narodska reč, jer istina voli da se kaže prostim rečima jer je i ona sama prosta“, kaže Mandić.

Navodi da je u vezi tog ugovora Krivokapić sve slagao:

„I žive i mrtve, i svete i obične, i saveznike i neprijatelje, i narod i Crkvu. Sve ih izdao pričajući jedno, a čineći drugo. Jednima obećavao, a sa drugima pravio dogovore kako da sopstveno obećanje izigra, da prevari sebe i one najbliže koji su mu verovali“.

Mandić tvrdi da postoji samo jedna istina, i nijedna druga.

„Krivokapić nije hteo da potpiše Temeljni ugovor i to ne želi. Za taj njegov politički, duhovni i moralni pad ne može niko drugi snositi posledice“, naveo je Mandić, uz podsećanje da je njegov jedino razlog za odlazak u Beograd i Patrijaršiju bio da potpiše Temeljni ugovor, što je saopštila i SPC.

Za Krivokapića kaže i da nije čovek koji drži do obećanja i da mu se ne može verovati.

„Krivokapić je sklon političkim igrama protiv Crkve koje nisu dobronamerne… Krivokapić je samo dobijao od Crkve, i prvi put kada je trebalo bar nešto malo da lično rizikuje odmah je izdao….“, naveo je, između ostalog, Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.