U trendu

Markić negirao tvrdnje Mektića o vrbovanju selefija

ZAGREB/SARAJEVO – Direktor Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske, Daniel Markić, negirao je danas tvrdnje ministra bezbednosti BiH Dragana Mektić o tome da su hrvatski obaveštajci vrbovali selefije u BiH, ali je potvrdio da su razgovarali s državljanima BiH i najavio da će ti razgovori biti nastavljeni i ubuduće zbog sigurnosti Hrvatske, susednih zemalja, Evropske unije i NATO.

Direktor SOA-e i čelnici drugih sigurnosnih službi Hrvatske te Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost podneli su Odboru za nacionalnu bezbednost Sabora Hrvatske izveštaje o radu za 2018.

Markić je nakon sednice negirao tvrdnje ministra Mektića o tome da su hrvatski obaveštajci vrbovali selefije u BiH.

„Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno šta se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sagovornik u BiH“, rekao je Markić.

On je izrazio nadu da će se to razjasniti.

„Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uveren da dobro sarađujemo“, kazao je Markić, a prenosi Dnevnik.hr

Direktor SOA-e je potvrdio da je SOA ostvarila kontakat s barem jednom osobom, za što bosanskohercegovački obaveštajci znaju.

„Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo razgovarali s H. Č., mi znamo ko je on“, rekao je Markić.

SOA je nakon objave priče o aktivnostima hrvatskih obaveštajaca zatražila od direktora OSA-e Osmana Mehmedagića službeno izjašnjavanje o navodima medija i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

Potvrdio je da do danas još uvek nije dobio nikakvo izjašnjavanje OSA-e.

„S tim osobama je SOA naravno razgovarala i nadalje će razgovarati, jer moramo radi sopstvene bezbednosti, bezbednosti naših suseda i bezbednosti Evropske unije i NATO saveza. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka. Ne samo nas, već i celu Evropu. Mi radimo po tome i to je naš jasan zadatak i tako će se nastaviti“, kazao je Markić, a prenosi HRT

Istakao je kako SOA nema saradnju s Mektićem, a govorio je i o brojkama povratnika radikalnih ekstremista.

„Govorim o brojkama za širu regiju. Mislimo da je bilo hiljadu ulazaka, da se vratilo 35 posto, a isti je postotak poginulih“, kazao je Markić.

Na pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremizma, Markić je rekao kako misli da ta scena u Hrvatskoj nije razvijena.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Mektić trenutno u Zagrebu zbog zdravstvenih razloga, odbio je mogućnost da bi se s njime sastao i kazao da mu je „drago što je gospodin Mektić našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliečiti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.