U trendu

Marković: Crna Gora nije obećala da će se konsultovati sa Srbijom oko važnih datuma

Crnogorska vlada demantovala je kasno sinoć navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je zvanična Podgorica obećala da će Crna Gora voditi računa o interesima Srbije u kontekstu za nju značajnih datuma.

Iz Vlade je kasno sinoć saopšteno Radio-televiziji Crne Gore da premijer Duško Marković nije tako nešto obećao tokom posete Beogradu 2017. godine.

Reakcija Vlade u Podgorici usledila je u kontekstu poteza zvanične Podgorice da na godišnjicu proslave „Oluje“ pošalje vojnog atašea Ivana Mašulovića, zbog čega je u utorak reagovao predsednik Srbije Vučić.

Vučić je komentarišući slanje crnogorskog vojnog predstavnika na proslavu „Oluje“ kazao da mu je premijer Marković prilikom posete Beogradu obećao da će Crna Gora „voditi računa o interesima Srbije i pred važne i značajne datume i značajna pitanja da će se konsultovati sa Srbijom“.

„Trudio sam se da sa Crnom Gorom imamo najbolje moguće odnose. Podsetiću na reči premijera Duška Markovića sa zajedničke konferencije za novinare u Beogradu: ‘Crna Gora će da vodi računa o interesima Srbije i pred važne i značajne datume i važna i značajna pitanja i Crna Gora će da se konsultuje sa Srbijom i da vodi računa o tome’. Imali smo i slučaj slanja njihovih oficira u NATO misiju na Kosovu, imali smo i ovaj slučaj“, rekao je Vučić.

Iz crnogorake vlade su, medjutim negirali da je Marković obećao tako nešto i saopštili da je crnogorski premijer prilikom posete Beogradu govorio o unapredjenju položaja Srpske zajednice u Crnoj Gori.

Iz Vlade su podsetili i citirali tadašnju izjavu premijera Markovića.

„Crna Gora i ova Vlada će biti snažno posvećena, ne samo očuvanju i unapredjenju položaja srpske zajednice, nego i pažljivom odnosu prema onome što su glasovi ili nezadovoljstvo i primedbe koje dolaze iz srpske zajednice“, izjavio je danas Marković.

Zvanična Srbija, kao i deo javnosti u Crnoj Gori, osudila je slanje crnogorskog vojnog atašea na proslavu „Oluje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.