U trendu

Mas i Turković o Visokom predstavniku u BiH

BERLIN – Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je danas u Berlinu da je jedan od glavnih aspekata nove nemačke inicijative za Zapadni Balkan, posebno za pokretanje stvari s mrtve tačke u BiH, i kandidatura bivšeg nemačkog ministra odbrane i dobrog poznavaoca prilika na Balkanu Kristijana Šmita na funkciju Visokog predstavnika u BiH.

Na pitanje DW o napretku u ostvarenju te ideje, Mas je odgovorio da Šmit nije problem, već da se radi o osnovnom pitanju: da li BiH uopšte želi zadržavanje funkcije Visokog predstavnika.

„U razgovorima koje vodimo dobijamo mnogo podrške za Kristijana Šmita. Tamo gde nema podrške ne radi se toliko o Šmitu kao osobi, već generalno o pitanju treba li ta funkcija uopšte dalje da postoji“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom BiH diplomatije u Savetu ministara BiH Biserom Turković.

Turkovic je rekla da je ona ličnog mišljenja da je funkcija OHR i dalje veoma potrebna BiH i da je zahvalna vladi u zbog toga što je kandidovala „svog čoveka“.

Ali, „ja mislim da ne postoji čovek na kugli zemaljskoj oko kojeg u BiH postoji usaglašeno mišljenje, bez obzira na to o kojem položaju se radi“, rekla je Turković.

Kako Federacija BiH i Zapad misle da, pored otpora iz Republike Srpske i podrške Banjaluci spolja održe u životu funkciju OHR-a – to u Berlinu nije precizirano, preneo je, između ostalog, DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.