U trendu

Matica penzionera Hrvatske: Siromaštvo penzionera je zabrinjavajuće

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra, Matica penzionera Hrvatske je danas u poruci javnosti, Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama, upozorila na težak položaj penzionera i na njihovo siromaštvo, ukazavši i da je prosečna penzija u Hrvatskoj samo 38,5 odsto prosečne plate.

Obeležavanje Međunardnog dana koji su utemeljile Ujedinjene nacije 1990. godine, mora biti podsticaj da se svi aktivno uključe u zaustavljanje rasta siromaštva i u podizanje kvaliteta života osoba starijeg doba, navodi agencija Hina iz saopštenja Matice.

Matica je navela da su s prosečnom penzijom koja iznosi samo 38,5 odsto prosečne plate penzioneri Hrvatske u najtežem položaju od svih ostalih u zemljama EU.

„Od tako malih primanja se ne može živeti, a najveći broj penzija je i znatno manji od proseka, te su penziije u velikoj meri već spuštene na nivo socijalne pomoći, kao da penzioneri nisu radili i stvorili vrednost, ali i uplaćivali doprinose za sigurniju starost“, ukazala je Matica.

Od 1999. godine, od kada se penzije usklađuju s rastom plata i troškova života, odnosno potrošačkih cena, penzije u Hrvatskoj su do danas zaostale za rastom plata čak 13,84 odsto, a samo u ovoj godini 2,55 odsto što je najveći godišnji zaostatak u proteklih 18 godina, procenila je Matica.

Matica zato pita kada će se ta razliku nadoknaditi, i vratiti na onaj nivo koji je bio zajamčen prilikom reforme penzionog sistema. Matica takođe poziva na dijalog sva tela vlasti i odgovorne institucije, posebno preko Nacionalnog veća za penzionere i starije osobe.

Predlaže i da se hitno izmeni formula za usklađivanje penzija s rastom plata i potrošačkih cena, te da se „zaustavi osiromašivanje već osiromašene najstarije populacije. Ukoliko se to ne prihvati velik broj umirovljenika biće egzistencijalno ugrožen“, upozorila je Matica penzionera Hrvatske koja još od 2010. godine predlaže donošenje Deklaracije Sabora Hrvatske o osnovnim i neotuđivim pravima penzionera i starijih osoba, jer bi takav dokument mogao pomoći rešavanje krupnih problema gradjana „trećeg doba“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.