U trendu

MCP: SPC nije protiv države, tražimo samo jednak tretman

PODGORICA – Mitroplija crnogorsko-primorska ocenila je danas da je premijer Crne Gore Duško Marković ponovo „grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku pravoslavnu crkvu“, podmećući joj ničim dokazan stav da, kako je rekao, crkva želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suveneritet i nezavisnost.

U saopštenju posle sastanka u Podgorici članova Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, ističe se da je istina potpuno drugačija, a to je da se vlast kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore.

Iz Mitropolije poručuju da traže samo jedno, a to je da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe i za druge verske zajednice, kao i za svako pravno lice u Crnoj Gori i ističu da neće stati u toj borbi.

U saopštenju objavljenom na sajtu MCP se navodi da je na sastanku konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rešenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primenu, već i izmenu spornih članova, što je ono na čemu Episkopski savet od početka insistira.

„Nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali se zato se vlast direktno meša u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države. Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće ni biti slepi poslušnik ateističkih vladara, koji žele da je ustrojavaju po svojim merilima i aršinima“, stoji u saopštenju.

Mitropolija ističe da Crkva nije ni protiv donošenja Zakona, već isključivo protiv „pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore“.

U saopstenju se ocenjuje da aktuelna vlast pokazuje svoje totalitarne oblike i svoj narod naziva „izdajnicima, rušiteljima države i ludacima“, umesto da, kao svaka odgovorna i demokratska vlast, čuje glas naroda.

„Ako je dijalog jedini put, a mislimo da jeste, čemu služe izjave koje dolaze sa najvažnijih državnih adresa, a koje su se pretvorile u svojevrsnu mantru, da se Crkva bori protiv Crne Gore. Ako nešto doprinosi ugledu Crne Gore pred Evropom i svetom, ako je nešto za ponos u Crnoj Gori, to su naše veličanstvene litije u kojima stotine hiljada ljudi mirno i dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo donošenjem ovakvog Zakona“, kaže se u saopštenju MCP.

Dodaje se da nema te državne institucije koju vlast ovih dana nije upregla „u prljavu borbu protiv Pravoslavne crkve i njenih vernika“, koji traže da imaju ista prava koja pripadaju i drugima.

„Izjavama i ponašanjem, predsednik (Milo) Đukanović juče u Ženevi, a premijer Marković danas, pokazuju da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa, a ne u službi građana koji svakoj državi, pa i Crnoj Gori obezbeđuju suverenitet“, navodi se u saopštenju MCP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.