U trendu

Medicinska marihuana od danas legalna u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se od danas indijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe, jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja koji omogućava korišćenje indijske konoplje za obolele od multipleks skleroze, karcinoma, epilepsije i side.

Stupanjem na snagu pravilnika stvoren je pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku. To, međutim, ne znači da će pacijenti već danas u apotekama moći da kupe medikamente na bazi indijske konoplje, jer njih još nema.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da s obzirom na malo tržište, do sada nijedan proizvođač gotovog leka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju leka u Hrvatskoj, tako da ceo postupak može da potraje i nekoliko meseci. Pacijenti će se receptom lek moći da kupe u drugim državama i da ga bez straha unesu u zemlju.

Prema pravilniku koji je danas stupio na snagu medikamente koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na recept.

Te recepte mogu da prepišu izabrani porodični lekari, doktori zdravstvene zaštite predškolske dece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Recept će se moći propisivati za količinu leka potrebnog za lečenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne sme da bude veća od 0,75 grama.

Stručna komisija za legalizaciju medicinske marihuane osnovana je početkom godine, a rad je završila u avgustu donošenjem smernice za njenu upotrebu u medicinske svrhe, uz preporučene druge konvencionalne oblike lečenja.

Utvrđeno je da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči bolesti, ali da neki od njih smanjuju simptome, zbog čega je i dato „zeleno svetlo“ za legalizaciju.

Prema evidenciji Kancelarije za suzbijanje droga s početka godine, 12 zemalja Evropske unije omogućilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i to Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Nemačka, Velika Britanija i Slovenija.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.