Mediji oštro o porukama iz Srbije

ZAGREB – Deo hrvatskh medija kritikuje danas poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Danu sećanja u Bačkoj Palanci, ocenjujući ih kao „skandalozne” i “licemerne”.

Agencija HINA je prenela da je Vučić, odajući poštu stradalim Srbima, Oluju nazvao pogromom i istakao da je ta operacija bila motivisana mržnjom prema Srbima, kao i da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Opširno citirajući poruke srpskog predsednika, agencija primećuje da Vučić hrvatske Srbe naziva “Krajišnicima”, te poručio da je “Hitler hteo svet bez Jevreja, Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba”.

Agencija konstatuje da je Vučić, čija zemlja i dalje ne priznaje agresiju na Hrvatsku, poručio i da će Srbija zaštiti Srbe i da neće biti novih Oluja.

Zagrebački „Večernji list“ piše danas da uprkos svim Vučićevim nastojanjima, svet Oluju smatra legitimnom operacijom, te da je Hrvatska na dobrom putu, što potvrđuje američka uz hrvatsku zastavu danas u Kninu.

List priznaje da je proslava u Kninu do danas bila poligon za političko prepucavanje između levih i desnih, ali I da su Hrvati, kako kažu, uspeli da spuste loptu kako bi ona “zadržala status jedinstvenog obeležavanja tog najvažnijeg državnog praznika”.

U isto vreme, kada su Hrvati shvatili da je Dan pobede prevažan da bi se politizovao,
Vučić, kojeg nazivaju “vladarom Srbije”, odabrao je isti datum za, kako tvrde, “sećanje novog istorijskog srpskog mita, drugog velikog nakon onog o Kosovskom boju”.

Primećuju da je u politici Vučića “Oluja naglo postala supervažna i za unutrašnje političke odnose u Srbiji, kao i za određivanje nove, u Beogradu bi rekli aktivne, a u Zagrebu agresivne politike Srbije prema Hrvatskoj”.

Nazivajući Dan sećanja u Srbiji “prazikom”, Večernji piše da je taj dan zapravo postao “zvanično mesto na kojem Vučić, Vulin i ostali šalju direktne političke poruke prema Hrvatskoj” koje su, kako kažu, po pravilu mitske i kao takve sadrže i određene doze pretnji.

“Da je hrvatska politika očito odabrala dobar put, potvrđuje baš ovogodišnje obeležavanje Oluje u Kninu. Uz hrvatske, u Kninu će se vijoriti i zastave SAD-a, a prvi će se put na proslavi pojaviti i jedan general SAD-a, Jon Jensen, zapovednik Nacionalne garde Minesote, a uslijedit će i ono što protivnika Oluje ostavlja bez reči, zajednički prelet dva MiG-a 21 I dva izraelska F16 s Davidovom zvezdom. Sasvim dovoljno za međunarodnu potvrdu karaktera hrvatske Oluje”, piše Večernji.

Pod naslovom “Saknadalozni Vučić uporedio Hrvatsku sa Hitlerovom Nemačkom”, hrvatski portal Index je otvorio anketu s pitanje “Da li Vučićuu treba zabraniti ulazak u Hrvatsku”.

Uz videozapis Vučićevog sinoćnjeg obraćanja na Danu sećanja, Index piše da su to dosad najteže reči kojima je srpski predsednik opisao akciju kojom je, kako navode, “od srpske okupacije oslobođen značajan deo hrvatskog teritorija”.

Smatra se da je, kako navode, “Vučihevo licemerje još više došlo do izražaja ako se uzme u obzir da je on godinama bio potrčko četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju, ali i činjenicu da je 1995. u Glini javno zagovarao velikosrpske teze”.

(Tanjug)

1 komentar
  1. mica

    Pa valda je kompliment kada ih neko uporedi sa Hitlerovom Nemackom. Oni su ostali jedini koji neguju i velicaju nacizam, jer se stalno pozivanje na srpsku agresiju ? Istoriski gledano Srbi su mogli da izvrse agresiju samo u Drugom svetskom ratu. Koji bi drugi istoriski dogadjaj mogao da bude ? Njima je kroz istoriju glava uvek bila u necijoj guzici, a sto je najgore od 1918 i u srpskoj. Zato je i osvajanje Knina za njih najveca pobeda u istoriji !!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike