U trendu

Mediji u regionu o presudi Šešelju

Hrvatska zadovoljna osudom Šešelja,ali kazna preblaga

Hrvatska je zadovoljna osuđućom presudom Vojislavu Šešelju, koji je u Hagu proglašen krivim za progon vojvođanskih Hrvata i osuđen na 10 godina zatvora, ali smatra da je izrečena kazna preblaga, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP), prenosi Hina.

U saopštenju se navodi da su zadovoljni osuđujućom presudom i „potvrdom da je postojao sistematski i rašireni napad na nesrpsko stanovništvo kao potvrdu planskog kriminalnog delovanja usmerenog na stvaranje `velike Srbije`“.

„Istovremeno, smatramo kako je izrečena kazna znatno preblaga u odnosu na počinjena dela i posledice do kojih su ista dovela“, stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva.

U saopštenju se navodi i da MVEP žali zbog toga što su sudije Žalbenog veća propustili da utvrde odgovornost Šešelja za činjenje najtežih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, kao i zbog toga što nisu utvrdili sudelovanje Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu usmerenom na uklanjanje nesrpskog stanovništva.

„Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o `velikoj Srbiji`, sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag, svojom huškačkom i varbarskom retorikom Vojislav Šešelj motivisao je i poticao svoje dobrovoljce, ali i druge srpske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka“, navode u ministarstvu.

„Vlada će nastaviti da promoviše istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način učestvovali u činjenju ratnih zločina prilikom agresije na Hrvatsku te istrajati na njihovom kažnjavanju“, kaže se u saopštenju ministarstva.

Izetbegović:Presuda Šešelju je mala satisfakcija za žrtve

Drugostepena presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koja je proglasila Vojislava Šešelja krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana dela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na bezbednost, kao zločina protiv čovečnosti, pruža veoma malu satisfakciju žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Iako niko ne može biti zadovoljan simboličnom visinom kazne, niti time što ovaj radikalni nacionalista nije proglašen krivim za zlodela koja je počinio u BiH, kao i za sva druga zlodela koja su mu se stavljala na teret, u istoriji će, ipak, ostati zapisano da je Vojislav Šešelj presuđeni ratni zločinac – rekao je Izetbegovć, prenosi Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.