U trendu

Medjunarodna zajednica da reaguje povodom referenduma

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da bi medjunarodna zajednica uskoro trebalo ozbiljnije da deluje povodom najavljenog referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike.

Medjunarodna zajednica u prvoj fazi upozorava, ali u narednoj fazi koja postaje ozbiljnija ona treba da deluje jer za to ima instrumente, rekao je Zvizdić za regionalnu televiziju N1.
 
Referendum od danu RS 9. januaru zakazan je za 25. septembar, iako je Ustavni sud BiH utvrdio da propisivanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Zvizdić je rekao da bi neustavni referendum u RS, mogao na kraju dovesti i do ugrožavanja mira i sigurnosti u BiH, prenela je televizija N1.

„Svako onaj koji misli da bi bilo kakav referendum o bilo kakvom teritorijalnom i drugom otcepljenju ili podeli unutar BiH mogao proći mirno, ili mogao proći bez ozbiljnih problema unutar BiH i samim tim bez ozbiljnih problema u regionu, krajnje je naivan“, kazao je Zvizdić.

Prvi zamenik Visokog predstavnika za BiH Brus Berton rekao je ove nedelje da referendum u RS o Danu Republike predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, dodajući da OHR pažljivo prati razvoj situacije i drži sve opcije otvorene.

„Pravosnažna odluka Ustavnog suda BiH ne može se jednostavno poništiti, a organi vlasti imaju obavezu da sprovedu odluku Suda. Stoga pozivam organe RS da poštuju osnovne postulate Mirovnog sporazuma, i to ne samo kada to njima odgovara, i da potraže rešenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom“, rekao je Berton.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar