najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Međureligijsko vece osudilo paljenje pravoslavne crkve u Sarajevu

Predstavnici crkava i verskih zajednica u Međureligijskom veću u BiH najoštrije su danas osudili podmetanje požara u pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, odaklel su tokom obilaska pravoslavnog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u naselju Pofalići, poručili da to neće zaseniti viševekovnu tradiciju suživota u tom i drugim gradovima BiH.

Današnja poseta predstavlja solidarnost predstavnika verskih zajednica pravoslavnoj braći, rekao je Igor Kožemljakin, stručni savetnik u Međureligijskom veću u BiH.

“Kao predstavnici crkava i verskih zajednica osuđujemo ovaj atak na crkvu pogotovo jer je reč o manjinskoj zajednici na koji su napadi sve učestaliji. Ovim putem apelujemo na državne organe da reše ovakve slučajeve, završe istrage i privedu pravdi ljude koji su odgovorni za ovo neđlo”, poručio je Kožemljakin.

Efendija Šljivo je rekao da raduje vest da su policijski službenici juče priveli osobu koja se sumnjiči da je u crkvi podmetnula požar i tako napravila značajnu materijalnu štetu u delu crkve.

Osudi se pridružio i Ivo Paradžik, novi župnik Župe Presvetog trojstva u ime kardinala Vinka Puljića istakavši da slični nemili događaji mogu samo ujedniti vernike i ljude.

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je predstavnicima Međureligijskog veća u BiH koji su osudili neljudski čin. Zahvalio je i predstavnicima lokalnih zajednica, ministarstava, ambasada i organizacija koji su ponudili podršku i nadoknadu materijalne štete koja je pričinjena u delu crkve.

Posebnu zahvalnost, kao je rekao, duguje “običnim, čestitim ljudima Sarajeva svih nacionalnosti” koji su svojim dolaskom i osudom pružili ruku prijateljstva i ohrabrenja, prenela je Agencija Anadolija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike