U trendu

Medvedev u Sloveniji na obeležavanju godišnjice Ruske kapelice

Predsednik vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas je pred više od hiljadu gradjana rekao da je Ruska kapelica na planinskom prevoju Vršič, kod Kranjske Gore, „žalostan spomenik besmisla rata“.

Premijer Rusije, koji je sinoć doputovao u Sloveniju kao do sada najviši predstavnik svoje zemlje govorio je na svečanosti obeležavanja 99. godišnjice Ruske kapelice na prevoju Vršič, koju su u Prvom svetskom ratu izgradili ruski zarobljenici u znak sećanja na svoje sunarodnike koje je prilikom izgradnje puta preko prevoja usmrtila snežna lavina.

Prema rečima ruskog premijera „tradicija kapelice simbol je prijateljskih odnosa između dve države, što Rusija posebno ceni.“

„Veže nas slavna istorija i moramo razmišljati i dalje,“ rekao je on.

Sa premijerom Rusije se složio i premijer Slovenije Miro Cerar, koji je naglasio da je reč „o spomeniku od izutenog značaja, jer kod njega učvršćujemo svake godine prijateljstvo između dve države.“

„Duhovna dimenzija spomenika nas opominje da nijedna žrtva nije uzaludna i da se moramo zalagati za bolji svet, mir i pomirenje,“ rekao je Cerar.

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan je na svečanosti naglasio da „Evropa mora dići glas za uzajamnu solidarnost i odgovornost, za mir i saradnju, jer su rat i ravnoteža straha u današnje vreme neprihvatljiva sredstva za rešavanje sporova“.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici crkvenih zajednica, među kojima i četrnaestočlana delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju je predvodio vikar patrijarha moskovskog i cele Rusije, episkop voskresenski Sava.

Svečanost kod Ruske kapelice na Vršiču je i ove godine organizovalo Društvo Slovenija – Rusija, koje vodi bivši ambasador Slovenije u Moskvi Saša Geržina, koji je naglasio da je reč o događaju koji je postao simbol rusko-slovenačkog prijateljstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.