U trendu

Mektić: Očekujemo brzo skidanje SDS sa američke crne liste

Srpska demokratska stranka (SDS) u kontaktu je s američkom administracijom i uskoro očekuje da bude skinuta s američke crne liste, izjavio je za banjalučke „Nezavisne novine“ ministar bezbednosti BiH i visoki funkcioner te stranke Dragan Mektić.

Mektić je naveo da je pred SDS postavljeno nekoliko uslova koje je potrebno ispuniti da bi došlo do formalnog ukidanja sankcija, dodavši da je većina uslova već ispunjena.

„Ne mogu o detaljima, ali nema tu ništa sporno. Meni su ti uslovi i razumljivi i prihvatljivi, nema tu ništa tajanstveno i to se manje-više sve zna. Isto kao što postoje uslovi koje (predsednik RS Milorad) Dodik treba da ispuni da sidje s te liste, tako postoje uslovi koje moramo mi ispuniti“, naglasio je Mektić.

Mektić smatra da će skidanje SDS-a sa liste biti „veliko rasterećenje za RS“.

Prema njegovim rečima, za RS je štetno kada su visoki funkcioneri ili stranke koje učestvuju u vlasti pod medjunarodnim sankcijama, uključujući i sankcije protiv predsednika RS Milorada Dodika.

SDS se decenijama nalazi na „crnoj listi“ SAD, dok je američka administracija Dodiku uvela sankcije u januaru ove godine, optuživši ga za opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.