U trendu

Mektić: Postoje dokazi da policija HR zlostavlja migrante

SARAJEVO – Policija BiH poseduje dokaze da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svoje teritorije u BiH i da ih pri tome zlostavlja, izjavio je danas ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, ocenivši da je takvo postupanje „bruka i sramota“ za Hrvatsku.

„Bruka i sramota od jedne evropske države, članice Evropske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali“, rekao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

On je to izjavio povodom snimaka koje je objavila nemačka televizija ARD, uz tvrdnje da oni dokazuju da hrvatska policija migrante koje zatekne nasilno vraća na teritoriju BiH kršeći time svoje zakone i međunarodne konvencije.

Mektić tvrdi da su bezbednosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe nemačke televizije, prenosi Hina.

„Raspolažemo dokazima da se oni (hrvatska policija) time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali da maltretiraju porodice i maloletnu decu“, rekao je Mektić.

Nemački javni servis ARD prethodno je objavio video-materijal na kojem se, između ostalog, mogu videti hrvatski policajci u blizini granice s BiH , a koji delom i uz upotrebu sile (udarci nogom, pendreci) prisiljavaju migrante da se „postroje“, te potom kreću puteljkom u smeru BiH.

Na snimcima se ne vidi premlaćivanje migranata, za šta su hrvatski policajaci često bili optuživani.

MUP Hrvatske je, povodom snimaka koje su objavili nemački mediji, saopštio da je „sve zakonito postupanje“.

„To nije proterivanje, nego odvraćanje, potpuno legalan institut“, naveo je u saopštenju MUP Hrvatske, preneo je Jutarnji list.

„Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske“, naveli su u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, ne radi se o „proterivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primeni instituta odvraćanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.