U trendu

Mektić pred novinarima pocepao knjižicu VRS

SARAJEVO/BANJALUK – Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektić, je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, ponovo govorio protiv Milorada Dodika i SNSD-a, a kako je i najavio, javno je pocepao člansku knjižicu Vojske Republike Srpske.

Ovaj potez Mektić je najavio na tviteru, a novinarima je rekao da se time solidarisao sa komandantom iz Nevesinja, te da je imao nameru da pozovem borce da u znak protesta zbog odnosa Republike Srpske prema njima izvrše, kako je rekao, javno spaljivanje boračkih knjižica.

Optužio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da iznosi laži i dezavuiše građane tvrdnjama da Savet ministara BiH, odnosno Ministarstvo bežbednosti BiH nema plan kada je u pitanju migrantska kriza.

„Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH, jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje porodice sam vezao ovde, nemam vile na Beogradu, Kipru, Beču…, kao neki političari i nemam gde odavde i velika većina ljudi nema alternativu“, rekao je Mektić, preneo je sarajevski portal Klix.

Kazao je da na svakoj sjednici Saveta ministara imaju tačku dnevnog reda vezano za problem migracija, dok, navodi, Dodik nije predložio nijednu meru kako bi se sprečio ulaz migranata na istočnoj granici BiH.

„Nekoliko puta Predsedništvo BiH je tražilo da dostave operativni plan upravljanja migrantskom krizom i te izvode smo uputili Predsedništvu i nijedna od tih mera nije prošla. Imamo problema s Graničnom policijom BiH, nedostaje oko 500 policajaca i prva mera je bila da se popuni nedostajući kadar. Ali, Predsedništvo BiH kao predlagač budžeta nije odobrio proširenje budžeta za Graničnu policiju niti za ijednu marku za rešavanje problema migracija“, tvrdi Mektić.

Problem je, kaže, i nedovoljna opremljenost Granične policije, u odnosu na susedne zemlje.

Mektić podsjeća da je tražio i učešće vojske BiH, čiji pripadnici ne bi bili naoružani i bili bi potčinjeni Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

„Milorad Dodik nije dozvolio ni tu meru“, rekao je Mektić i dodao da je Dodik ‘protiv i angažovanja Fronteksa na bh. granici.“

Tvrdi da je lažna informacija da je načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS“, rekao je ministar.

Dodika je optužio i da mu ne odgovara razmena DNK podataka, baze registrovanih vozila te borbe protiv kriminala i korupcije.

„Ne da da se integrišemo u Evropu“, poručio je Mektić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.