U trendu

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uskratio dobrodošlicu ambasadoru Rusije u BIH

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari odlučio je da uskrati doček delegaciji Ambasade Rusije u BiH u Memorijalnom centru, jer se radi o predstavnicima zemlje čiji zvanični stavovi, kako je navedeno, počivaju na negiranju genocida u Srebrenici.

Ovakvu odluku Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari doneo je posle razmatranja najave posete delegacije predstavnika Ambasade Rusije Potočarima.

U saopšetnju UO se navodi da „odluka o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka nije doneta zbog ambasadora Petra Ivancova lično, već zato što bi predstavljao državu čiji zvanični stavovi počivaju na negiranju genocida u Srebrenici“.

„Upravni odbor Memorijalnog centra nema mandat da zabranjuje bilo kom posetiocu koji dolazi s iskrenim namerama da izrazi saučešće prema žrtvama genocida u Srebrenici, pa tako ni Petru Ivancovu, čija lična osećanja Upravni odbor nije razmatrao niti osporavao na svom zasedanju“, stoji u saopštenju.

UO je, medjutim, naglasio da Ivancov, kao ambasador Rusije u BiH, predstavlja najvišeg rezidencijalnog predstavnika institucija Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i zvanične stavove Rusije, koje su institucije te države više puta javno iznosile.

„Upravni odbor podseća da zvanični stav institucija Ruske Federacije o Srebrenici počiva na negiranju genocida i osporavanju pravosnažnih presuda Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Medjunarodnog suda pravde, kojima je utvrdjeno da je u Srebrenici počinjen genocid“, ističe se u saopštenju.

Navedeno je i da je Rusija u julu 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uložila veto i onemogućila usvajanje rezolucije o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija.

„Aktivnom kampanjom negiranja istine o genocidu u Srebrenici, zasnovane na činjenicama iz presuda Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, institucije Ruske Federacije su uskratile saosećanje i nanele uvredu žrtvama genocida, te stvorile dodatnu bol porodicama žrtavama“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da bi „ignorisanjem navedenih činjenica o stavu institucija Ruske Federacije prema genocidu u Srebrenici i odobravanjem standardne procedure u slučaju ove posete Memorijalnom centru, Upravni odbor dao legitimitet stavovima institucija Rusije i doprinos njihovoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici“.

Ranije danas objavljeno je da je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov odložio posetu Srebrenici, koja je bila najavljena za sutra.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je Ivancov trebalo da se sastane s lokalnim rukovodstvom i da potom da poseti Memorijalni centar u Potočarima.

Grujičić je kazao da su u medjuvremenu reagovali bošnjački političari, medju kojima i zamenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković i potpredsednik RS Ramiz Salkić, koji su ocenili da Ivancov nije dobrodošao u Potočare, jer, kako su ocenili, negira genocid u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.