U trendu

Merkel uverava u evropsku perspektivu zemalja Balkana

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Tirani dala je uveravanja Albaniji i drugim balkanskim zemljama o podršci Nemačke na njihovom putu ka EU.

„Mislim da je opšte priznato da Albanija pravi velike korake napred, i mi ćemo se truditi da podržimo Albaniju na tom putu“, rekla je Merkel posle razgovora s premijerom Edijem Ramom u Tirani, prenosi nemačka agencija DPA.

Nemačka kancelarka je rekla da je perspektiva pridruživanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji važna za mir i stabilnost regiona. Ona je dodala da je takođe u interesu Nemačke da se ta evropska perspektiva realizuje.

Merkel je naglasila da nema veštačkog odlaganja perspektive Albanije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u pristupanju Uniji, ve’ da one treba da pojačaju reforme da bi postigle  tražene standarde, prenosi agencija AP.

Albanija je dobila status kandidata za pridruživanje Uniji u junu 2014. godine, i od tada se bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, navodi DPA.

Merkel je rekla da bi nemačko-albanska privredna saradnja mogla da da se još razvije, i ukazala da su za to posebno važni napori Vlade Albanije da uspostavi pouzdan pravni sistem.

O situaciji albanskih izbeglica u Nemačkoj ona je rekla da se složila sa svojim sagovornicima u Tirani da Albanija ne spada u zemlje za koje se mogu priznati zahtevi za azil u Nemačkoj. Ona je, međutim, dodala da Albanija može da postane zemlja iz koje ljudi mogu legalno da dođu u Nemačku da rade i ukazala da ima deficitarnih profesija u Nemačkoj.

Rama je rekao da njegova zemlja zna da Albanci nemaju prava na azil u EU.

Rama je rekao da je važno da Merkel pokaže interesovanje za Albaniju i da razume napore i teškoće kroz koje prolazi njegova zemlja na putu demokratije.

„Evropskoj uniji je potreban Balkan, isto kao što je i Balkanu potrebna EU“, ocenio je Rama.

Nemačka kancelarka doputovala je danas u Tiranu, prvu stanicu dvodnevne posete regionu tokom koje će posetiti i Srbiju i BiH.

Merkel se u Tirani sastala i sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem, a govoriće učesnicima nemačko-albanske poslovne konferencije.

Merkel će večeras iz Tirane doputovati u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Vlade Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Za sutra su planirani njeni razgovori s predsednikom Tomislavom Nikolićem i predstavnicima nevladinih organizacija, posle čega odlazi za Sarajevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.