U trendu

Mesec dana do referenduma u RS, nove tenzije

Mesec dana do održavanja referenduma o Danu Republike u Republici Srpskoj dodatno diže tenzije u inače po mnogim pitanjima veoma podeljenoj Bosni i Hercegovini.

Inicijator za ukidanje obeležavanja 9. januara kao Dana Republike u Republici Srpskoj, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se danas ponovo obratio Ustavnom sudu sa zatevom da ta pravosudna institucija poništi odluku Narodne skupštine RS o referendumu.

Zahtev da odluka o raspisivanju referenduma u RS bude stavljena van snage potpisalo je i 17 delegata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sa novim zahtevom prema Ustavnom sudu BiH Izetbegović se obratio uprkos upozorenjima zvaničnika Reublike Srpske da on na taj način „radikalizuje stanje u BiH“ i „dodatno pogoršava“ ionako uzavrelu situaciju u BiH bez razloga.

„Prepublika Srpska neće odustati od referenduma o Danu RS u Republici Srpskoj i on će biti održan 25. septembra“, ponovo je danas poručio predsednik RS Milorad Dodik u razgovoru sa ruskim ambasadorm u BiH Petrom Ivancovim u Banjaluci.

Ambasador Ivancov je tom prilikom rekao da se Ruska federacija slaže da narod Republike Srpske ima pravo da putem referenduma iskaže svoj stav.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da njegov bošnjački kolega Izetbegović nepotrebno politizuje priču o referendumu.

Izebegovićev poziv za zabranu referenduma, Ivanić smatra besmislenim.

Ivanić, naime, ne spori pravo Izetbegoviću da pokreće pitanje ustavnosti, to mu, kaže, niko me može zabraniti, ali sasvim sigurno on nije čovek koji može pokrenuti sporove između različitih nivoa vlasti, a pogotovo ne u ime jednog nivoa vlasti. „Dakle, on može pokrenuti pitanje ustavnosti referenduma Ustavnom sudu BiH, iako je to po mom mišljenju besmisleno, jer je Ustavni sud Republike Srpske rekao da je referendum ustavan. Ali, ne može to proglašavati sukobom institucija BiH i entiteta, jer on za to nije nadležan, niti institucije BiH koje on predstavlja“, rekao je Ivanić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodik je juče optužio Izetbegovića da pokretanjem spora između BiH i RS zbog referenduma o Danu RS, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga.

Dodik je podsetio da je Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dve decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gde su dvoje sudija, ranije potpredsednika njegove partije – SDA, i troje stranaca doneli takvu odluku, preneli su banjalučki mediji.

I predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da svojim „agresivnim potezima“ Izetbegović, koji i lider SDA BiH, dodatno pogoršava ionako uzavrelu političku situaciju.

Čubrilović napominje da je aktuelnu situaciju proizveo upravo Izetbegović bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je danas održao sastanke s diplomatama u BiH, između ostalog i o najavljenom referendumu u RS-u, te da lično misli da taj referendum neće biti zabranjen.

Naveo je da ga nema smisla zabranjivati jer se na referendumu demokratski izjašnjava o određenoj temi, ali on ne sme ni na koji način opstruisati odluke Ustavnog suda BiH.

Izetbegović, naime, zahteva da Ustavni sud poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske od 15. jula 2016. o održavanju referenduma o Danu RS 25. septembra.

Izetbegović u zahtevu tvrdi da je spor prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH.

„Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska… Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da „9. januar“ ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju.

Izetbegović stoga od Ustavnog suda BiH traži da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

„Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu meru obustavljanja primene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtevu“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.