U trendu

Mesić i Živković za smirivanje tenzija

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši premijer Srbije Zoran Živković založili su se danas u Zagrebu za smirivanje napetosti izmedju dve zemlje i rešavanje svih otvorenih pitanja kroz razgovor.

„Smatram da Hrvatska mora da pomogne Srbiji kao i Crnoj Gori i BiH da što pre udju u Evropsku unijun (EU) jer je EU naš interes i sudbina… Moramo po svaku cenu tražiti da jugoistok Evrope udje u EU, da otvorimo granice i da ne bude dizanja na potenciju nesporazuma koji se mogu za stolom rešiti“, rekao je Mesić.

Posle razgovora sa Živkovićem, Mesić je rekao da se sva otvorena pitanja izmedju dve zemlje mogu rešiti mirno i razumno i ocenio da su predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj samo jedan od razloga zbog kojih je došlo zbog do dodatanog pogoršanja odnosa.

Mesić je kazao da Živković i on, svako u svojoj zemlji, predstavljaju „one snage koje žele miran suživot i dobru saradnju, jer ma šta da se dogodi  –  susedi ostaju susedi“.

On je pozvao gradjane obe zemlje da ne dopuste da odnosi lidera utiču na njihove medjusobne odnose.

Živković je rekao da njegova poseta Zagrebu nema veze sa izborima u Hrvatskoj već sa sa lošim odnosima medju političarima dve zemlje.

„Mesić i ja smo hteli da pokažemo da političari iz Zagreba i Beograda mogu da govore na najnormalniji način i da ne koriste prošlost, nego da govorimo o problemima koji muče gradjane Hrvatske i Srbije“, rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, Mesić i on kao „aktivni, ali iskusni političari, žele da pokušaju da nadju rešenja za sve probleme koji postoje izmedju dve zemlje“.

Lider Nove stranke je izrazio očekivanje da će se posle izbora u Hrvatskoj smiriti strasti, da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu ka EU i da neće biti opstrukcija najavljenih u predizbornoj kampanji.

Na pitanje novinara da li je vlast u Srbiji iskrena kada govori o spremnosti na saradnju i poboljšanje odnosa sa Hrvatskom, Živković je rekao da ne voli da kritikuje vlast izvan Srbije.

„Ali, korstiću frazu ‘voleo bih da je tačno ono što kažu’ ali moja iskustva u Srbiji s njima i lična iskustva gradjana Srbije sa njima govore suprotno. Ali, hajde da se nadamo da je budućnost pametnija od prošlosti“, dodao je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.