Mesić odbio da bude počasni gradjanin Sarajeva

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odbio je da bude počasni gradjanin Sarajeva, pošto je tu titulu prvo trebalo da dobije turski pisac Orhan Pamuk kojeg Turska smatra disidentom.

Mesić je gradskim vlastima Sarajeva uputio pismo da ne želi biti počasni gradjanin Sarajeva zbog celog slučaja s nobelovcem Pamukom, koji je prvo trebalo da dobije tu nagradu, a onda je odluka o tome povučena.

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća Sarajeva prvobitno je jednoglasno predložila Pamuka za počasnog gradjanina Sarajeva, ali su potom četiri člana Komisije promenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodelu nagrade.

Prema pisanju medija, odluka da se odustane od kandidature Pamuka za počasnog gradjanima Sarajeva doneta je pod političkim pritiskom vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog „dodvoravanja“ turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, budući da turske vlasti Pamuka smatraju disidentom.

Pošto su odlučili da odustanu od turskog književnika, predložeo je da se nagrada dodeli bivšem hrvatskom predsedniku Mesiću.

Mesić je za regionalnu N1 televiziju rekao da mu se niko iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi s kandidaturom i da ne želi biti počasni gradjanin Sarajeva pošto je iz medija saznao celi slučaj s Pamukom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je saopštio da je odluka o izboru počasnog gradjanina Sarajeva trebalo da bude doneta u okviru Gradskog veća, a na predlog nadležne Komisije.

„U konkretnom slučaju odluka treba biti doneta na zakazanoj sednici Gradskog veća 28. februara“, naveo je Skaka.

Predlog za dodelu nagrade Mesiću dobio je podršku svih sedam članova Komisije, dok je u slučaju nobelovca Orhana Pamuka, „predlog nije dobio potrebnu većinu“.

Skaka je rekao da „predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća odluka ne ograničava broj nagrada Počasni gradjanin Sarajeva“.

„Dakle, dodelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Sarajeva.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Kakav grad takav i počasni građanin.Njegovo djelo je u očima razbijača Jugoslavije neprevaziđeno.Bio je presjednik zemlje čiji je kraj jedva dočekao i od silne sreće, pošto se nije mogao suzdržati radosno je konstatovao da nema više Jugoslavije.Na đubrištu istorije će biti njen presjednik dok postoje državice koje su je činile.Njegovi Hrvati će imati priliku da je žale(ne sada) kad shvate da su njihovu lijepu buhvalno poklonili Nijemcima.Jugoslavija je zbog toga i razvaljena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike