U trendu

Mesić za normalne odnose, umesto falsifikovane prošlosti

Bivši hrvatski predsednik i kandidat za člana Sabora Stjepan Mesić izjavio je da Srbija i Hrvatska treba da rade na razvoju što normalnihjih i boljih međusobnih odnosa, umesto što se opterećuju falsifikovanom prošlošću.

„Svestan sam toga da u poslednje vreme političari s jedne i druge strane ponekad upotrebljavaju neprimerene i jake izraze“, rekao je Mesić Tanjugu, zamoljen da komentariše situaciju u odnosima dve zemlje i na relaciji dva rukovodastva, a nakon poslednjeg istupa bivšeg premijera Zorana Milanovića tokom razgovora s braniteljima.

Mesić je izrazio nadu da takva retorika neće dugoročno uticati na odnose dve zemlje.

„Jer, bez obzira šta jedni o drugima mislili, u obostranom je interesu da odnosi budu oslobođeni balasta falsifikovane prošlosti“, rekao je Mesić.

Na aktuelnim izborima za Sabor, Mesić je kandidat na listi Narodne koalicije, koju predvodi lider SDP Zoran Milanović.

Mesić je nedavno u intervjuu za srpski list Ekspres rekao da „srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi“.

Posle raspada SFRJ, za šta je više puta istakao sopstveni politički doprinos, kao njen poslednji predsednik, Mesić je potom bio predsednik Hrvatske.

Dosledno ističe svoje „antifašističko opredeljenje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar