U trendu

Meta pozvao na prevazilaženje političke krize

TIRANA – Uoči današnje sednice albanskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o formiranju anketne komisije koja bi trebalo da ispita da li je predsednik države Iljir Meta prekršio ustavna ovlašćenja činom odlaganja lokalnih izbora, šef albanske države poručuje da je neophodno prevazilaženje političke krize u kojoj se zemlja nalazi više meseci.

Kako piše portal a1on iz Severne Makedonije, Meta navodi da dekret o odlaganju izbora nije osporila nijedna politička stranka ili bilo koji politički ili nepolitički subjekt pred bilo kojim sudom u Albaniji, uključujući i izborni kolegijum.

Šef albanske države još jednom je ponovio da je uredba o odlaganju izbora i dalje na snazi, te tako i obavezna za sve.

U tom je smislu naglasio da će lokalni izbori biti održani 13. oktobra, a sve izborne aktivnosti, koje je organizovala i sprovela Centralna izborna komisije Albanije, kako tvrdi, predstavljaju „nelegalno glasanje“, neustavno i nezakonito te, poručuje, ne proizvodi pravne posledice.

Meta je pozvao sve aktere u političkom životu Albanije da ne dopuste produbljivanje „bežakonja, pristrasnosti i konflikata“.

On je preporučio da se 13. oktobra osim lokalnih sprovedu i parlamentarni i predsednički izbori.

„Albanski građani da glasaju i za albanski parlament i za predsednika države. Vreme je da se vrati suverenitet svim građanima Albanije“, zaključio je albanski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.