U trendu

Mezonav: Pariz i Atina se slažu u pitanjima migracija i azila

ATINA – Ne možemo napustiti Grcku bez pomoći uvezi s humanitarnim izazovom, ali i imajući u vidu susednu Tursku, koja je više puta pretila da će otvoriti „kapije“ migrantima, izjavio je danas francuski ambasador u Atini Patrik Mezonav u intervjuu za grčku agenciju ANU.

Komentarišući njegov jučerašnji sastanak sa zamenikom ministra zaštite građana za migracionu politiku Jorgosom Kumucakosom, on je rekao da su otkrili snažno poklapanje mišljenja između Pariza i Atine o pitanjima migracije i azila.

Grčka i Francuska pripremaju značajnu i višeslojnu saradnju po ovim pitanjima, u okviru koje je francuski ambasador grčkim vlastima dostavio pismo francuskog ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera koje sadrži mnogo konkretnih predloga.

Mezonav je, takođe, rekao da francuski sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loren Nunez dolazi u Atinu narednih sedmica da razgovara o konkretnim detaljima buduće evropske politike.

Francuski ambasador u Atini je u izjavi za ANU napomenuo da se evropski sistem za upravljanje zahtevima za azil mora promeniti, pri čemu i Francuska i Nemačka žele da se te reforme dogode što pre u saradnji sa novom Evropskom komisijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.