U trendu

Mičel pisao Mickoskom: Prilika koja se neće ponoviti

SKOPLJE – Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel pozvao je lidera opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da partijske interese ostavi po strani i dozvoli da poslanici njegove stranke, bez ikakvih pritisaka, po svom nahođenju odluče kako će glasati o izmenama Ustava koje predviđaju i promenu imena zemlje.

„SAD snažno veruju da je Sporazum iz Prespe između Makedonije i Grčke istorijska prilika za Makedoniju da sebi obezbedi svetliju budućnost i da doprinese regionalnoj bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu. I pored tvrdnje da se mogao postići ‘bolji sporazum’, mi ne verujemo da je to zaista moguće. Ovaj sporazum je zahtevao kompromis sa obe strane. To je prilika koja se neće ponoviti, čak i u narednim decenijama“, naveo je Mičel u jučerašnjem pismu Mickoskom.

On je istakao da su SAD razočarane stavom VMRO-DPMNE kako prema nedavno održanom referendumu o tom pitanju, tako i u vezi s koracima u Sobranju ka promeni Ustava.

„Od sticanja nezavisnosti Makedonije, građani svih zajednica i stranaka, uključujući i Vašu stranku, snažno podržavaju pristupanje države NATO-u i EU. Sada je trenutak kada Sobranje treba da preduzme ključni korak. Podstičemo vas da kreirate prostor, u javnosti i privatno, kako bi poslanici iz vaše koalicije odlučili kako će glasati u vezi s ustavnim izmenama, oslobođeni pretnje, osvete ili drugih vrsta pritisaka“, naveo je Mičel u poruci lideru VMRO-DPMNE.

Funkcioner američkog Stejt departmenta naglašava da je ovo istorijski trenutak za Makedoniju, trenutak koji zahteva hrabro liderstvo.

„Kao pravi prijatelji, podstićemo Vas da ostavite po strani partijske interese, u cilju unapređenja zajedničkih strateških interesa i obezbeđivanju svetlije budućnost za Vaše sugrađane u evropskoj porodici naroda“, zaključio je Mičel u pismi Mickoskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar