najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Migrante u grupama propuštaju na granici kod Đevđelije

Makedonska policija i vojska su u toku noći na granici sa Grčkom u blizini Đevđelije u više navrata propuštale grupe od po 200 do 300 izbeglica sa Bliskog istoka koje nekoliko dana čekaju na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

Od jutros je propuštanje migranata iz Grčke u Makedoniju nastavljeno.

Kako prenose mediji u Makedoniji, migrantima preko megafona uz pomoć prevodilaca na arapskom jeziku daju uputstva da ostanu u tampon-zoni i da čekaju red za organizovani prelazak.

Dodaje se da se oni kojima se prelazak dozvoli upućuju do železničke stanice u Đevđeliji odakle im je organizovan prevoz do graničnog prelaza sa Srbijom, Tabanovce.

U toku noći bilo je i nekoliko pokušaja grupa migranata da na silu pređu granicu sa Makedonijom, ali su ih sprečile patrole vojske i policije koje pod punom opremom od četvrtka dežuraju na granici.

Uz granicu sa Grčkom makedonske bezbednosne snage postavile su i bodljikavu žicu u dužini od 300 metara sa obe strane pruge Skoplje – Solun u blizini koje je i granični prelaz. U toku noći pripadnici vojske su postavili i dodatnu zaštitnu ogradu.

Kako su ranije saopštile makedonske vlasti ulazak u Makedoniju dozvoljen je prioritetno osobama “ranjivih kategorija”, pre svega ženama i deci.

Makedonska Vlada proglasila je u četvrtak zbog dolaska hiljada izbeglica sa Bliskog istoka vanrednu situaciju na južnoj i severnoj granici, sa Grčkom i Srbijom. Na granici sa Grčkom raspoređeni su pripadnici Jedinice za brzo delovanje makedonskog MUP-a.

U sukobima sa izbeglicama koje su pokušavale nasilno da pređu granicu u četvrtak je povređeno nekoliko migranata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike