U trendu

Migranti iz Đevđelije kreću za Srbiju! (Video)

Makedonske vlasti su dozvolile migrantima sa železničke stanice u Đevđeliji da pređu u Srbiju i za njih je obezbeđen vanredni voz.

To je učinjeno u dogovoru sa UNHCR, iako je zvanično Skoplje prethodno nameravalo da migrante vrati u Grčku.

Sa ovom grupom migranata – izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Makedoniju ušli pre proglašenja vanrednog stanja uz graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se danas sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku.

U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac, a povređeno je i osam migranata, među kojima i jedno dete.
Makedonske vlasti su danas najavile da će ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju migranata iz „ranjivih kategorija“.

Specijalne jedinice policije, raspoređene uz granicu sa Grčkom, od juče kod Đevđelije ne dozvoljavaju ni jedom migrantu da pređe granicu i uđe u Makedoniju.

Makedonska policija suzavcem rasteruje izbeglice, osmoro povređeno

Na makedonsko-grčkoj granici vlada pravi haos, makedonska vojska i policija su blokirali granične prelaze, ogradila ih bodljikavom žicom, a migrate potiskuju suzavcem i šok bombama, što kod izbeglica sa Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije i Avganistana, stvara tenzije pa su sve učestaliji incidenti u kojima ima i povređenih.

Makedonska vlada proglasila je juče vanrednu situaciju na južnom i severnom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom danas se oglasila Evropska komisija istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

„Makedonija ima pravo da u skladu sa međunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume“, saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Makedonski državni vrh danas se nije oglasio. Premijer Nikola Gruevski je juče, nakon odluke o uvođenju vanredne situacije, rekao da pitanjem migranata treba da se bavi Evropska unija, a zvaničnik MUP-a Ivo Kotevski je optužio Grčku, koja je članica EU, da ne kotnroliše granicu prema Makedoniji, već da naprotiv samo organizovano prebacuje migrante.

Duž granične linije su raspoređene jake policijske snage a postavljena je i bodljikava žica sa namerom da se spreči ulazak talasa migranata iz Grčke u Makedoniju, javili su makedonski mediji.

Na makedonsko-grčkoj granici od juče vlada haos sa migrantima, vojska je pritekla u pomoć policiji koji se od priliva migranta brane suzavcem i šok bombama. Granica je blokirana za migrante, što je kod njih podiglo tenzije pa su učestali i incidenti. Među mingrantima ima i povređenih, javili su domaći i inostrani mediji.

Policija je prvo planirala da vrati migranre koji su još pre dva dana, pre proglašenja krize, ušli na teritoriju Makedonije, ali je posle konsultaacija sa UNHCR-om odlučeno da oni budu prebačeni u Tabanovce, na granici ka Srbiji, objavio je portal makedonskog Telegrafa.

Oni će, kako su javili izveštaci sa lica mesta, do Tabanovaca biti prebačeni vozovima.

U redovima po jedan, oni prvo vade potvrde za privremeni boravak, pa zatim uzimaju kartu koja koja ih košta oko 600 denara (300 dinara). Deo njih nastavlja autobusima do Skoplja, a neki taksijem idu direktno za tabanovce što ih košta između 100 do 200 evra za četvoro.

Specijalne policijske snage su se rano jutros rasporedile duž same granične linije i postaville bodljikavu žicu sa obe strane pruge kojom nadolaze velike grupe migranata.

Sve to je podiglo tenzije među migrantima koji sedeći ili ležeći blokiraju međunarodnu železničku prugu, pa je železnički saobraćaj između Makedonije i grčke od juče u prekidu.

Mediji javljaju da je tokom pre podneva u više navrata došlo do sukoba migranata sa policijom, koja ih razbija suzavcem i šok bombama. Među migrantima ima, kako se navodi, povređenih. Migranti tvrde da policija primenjuje silu, te da je među pretučenima i jedna 13-godišnja devojčica. S druge strane nervozni migranti gađali su policiju kamenjem i drugim predmetima.

Na ničijoj zemlji se od juče nalazi hiljade izbeglica. Komesarijat za izbeglice je tražio od makedonske vlade da migrantima obezbedi smeštaj, a jedino utočište je u Đevđeliji koje je može da primi svega 200 njih.

MSP: Ne ići na prelaz Đevđelija, ne primati migrante u kola

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas, s obzirom na problem pojačanog talasa migranata, da ne preporučuje srpskim državljanima korišćenje graničnog – železničkog prelaza Đevđelija/Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.

Ministarstvo je upozorilo državljane Srbije, koji nameravaju da putuju u Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju putnike – autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela „krijumčarenje migranata“, za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.

U saopštenju Ministarstva se podseća da je vlada Makedonije, zbog novog talasa migranata sa Bliskog istoka koji dolaze iz pravca Grčke, juče proglasila „kriznu situaciju“ u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje.

Prema raspoloživim informacijama diplomatsko – konzularnih predstavništava Srbije u Makedoniji i Grčkoj, ova odluka nije uticala na promene saobraćajnog režima na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima, osim što je trenutno primetno pojačano prisustvo vojske i policije.

Režim saobraćaja na drumskim graničnim prelazima sa Republikom Makedonijom uobičajeno funkcioniše za ovo doba godine, a srpski turisti su se u manjem broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za savete i pomoć.

Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć srpski državljani mogu da se obrate ambasadi Srbije u Skoplju i generalnom konzulatu Srbije u Solunu.

U saopštenju Ministarstva su navedeni i telefoni ambasade u Srbije u Skoplju: +3892/3129-298,+3892/3131-299,+3892/3128-422,+ 3892/3129-305, kao i generalnog konzulata u Solunu:+ 302310/244-265, + 302310/244-266, + 302310/244-267.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o migrantima u Makedoniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.