U trendu

Milanović: Antifašizam je deo Ustava, nije pao s kruške

PODGARIĆ – U Podgariću se danas obeležava 75-ogodišnjica oslobođenja severozapadne Hrvatske u Drugom svetskom ratu, a predsednik Zoran Milanović rekao je tom prilikom da antifašizam nije slučajno uključen u Ustav hrvatske države.

„Ustav je akt političke volje i svesti čitave politike, a 1990. godine nije bilo nikakve dileme oko toga hoće li antifašizam ući u Ustav. Antifašizam je deo Ustava, a nije pao s kruške, tako da je svako negiranje antifašizma 30 godina kasnije jednostavno komično“, rekao je Milanović.

Kako prenosi Hina, on je na obeležavanju godišnjice oslobođenja, koja je počela polaganjem venaca i paljenjem sveća uz Spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću, rekao da aktualna Vlada pokazuje mnogo više razumevanja i takta za neke stvari od onih koje su joj prethodile.

„Danas ovde obeležavamo 75 godina od jedne od najvećih pobeda nad zlom. Jedna strana odabrala je pravi put, a druga stranputicu. Naša strana dobila je rat i zemlju koja počiva na antifašizmu“, rekao je Milanović.

U ime organizatora, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, okupljenima se obratio predsednik tog saveza Franjo Habulin, koji je rekao da je područje Moslavine od samog početka Drugog svetskog rata bilo od izuzetne strateške važnosti.

„Antifašistička borba iznedrila je najveće demokratske vrednosti, a današnja Hrvatska izvojevana je i sačuvana u granicama AVNOJ-a. Evropa u kojoj danas živimo takođe je izgrađena na temeljima antifašizma i borbe protiv fašizma“, naglasio je Habulin.

Svečanosti su prisustvovali i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, saborski zastupnik Vili Matula i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

„Antifašizam je konstanta hrvatske politike i nešto što ne možemo promeniti i čega se ne možemo, niti bi trebalo, da se odreknemo“, istakao je Bajs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.