U trendu

Milanović: Godišnjicu Oluje treba slaviti, ali ne i likovati

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP), bivši hrvatski premijer Zoran Milanović i čelnici ostalih stranaka okupljenih u Narodnoj koaliciji, danas su na zagrebačkom groblju Mirogoj položili vence i zapalili sveće povodom 21. godišnjice akcije „Oluja“ uz poruku da to treba da se obeležava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike.

Peti avgust u Hrvatskoj se obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u znak sećanja na završetak vojno-policijske operacije „Oluja“. Centralna državna proslava održava se danas u Kninu.

Milanović je rekao da je na Mirogoj došao iz poštovanja, da položi venac i zapali sveću, dodajući da se nije pridružio centralnoj proslavi u Kninu je to „jednim delom stranačka zabava“, prenela je Hina.

„Naravno da gradjani tamo dolaze iz patriotskih pobuda, ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup“, dodao je Milanović.

Upitan šta misli o predlozima da se Dan pobede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obeležavati svake godine na dostojanstven način i da je to „proslava kad se treba veseliti, ali ne i likovati, kako proslava ne bi bila tudja patnja“.

Čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešimir Beljak rekao je takodje da je proslava u Kninu „u principu stranačka zabava“ gde su proteklih godina izviždani (premijer Zoran) Milanović i (predsednik Ivo) Josipović, što je, dodao je, degutantno.

Predsednik Hrvatske stranke penzionera (HSU) Silvano Hrelja zauzeo se za manje politike, a više pijeteta na godišnjicu „Oluje“. „Na ovaj dan želeo bih manje politike, a više pijeteta i više poštovanja i prema žrtvama i Danu pobede. Danas smo ovde i dajemo počast i braniteljima i žrtvama i ovom danu“, rekao je.

Potpredsednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš rekla je da je predsednik njene stranke Ivan Vrdoljak i ove godine u Kninu na centralnoj proslavi godišnjice „Oluje“, ali da nema razlog da se taj dan ne slavi i u Zagrebu.

Centralnoj proslavi u Kninu prisustvuju najviši državni zvaničnici, predsednica države, premijer i članovi vlade u tehničkom mandatu, visoki vojni i policijski zvaničnici, predstavnici biračkih udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.