Milanović: Neću se više kandidovati za predsednika SDP

Lider SDP Zoran Milanović izjavio je danas da se više neće kandidovati za predsednika te stranke.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Posle jučerašnjih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima neću se ponovo kandidovati za predsednika SDP. Ne mislim da učestvujem na unutarstranačkim izborima i pozivam partijska tela da što pre raspišu izbore“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Mediji: Milanović jedini gubitnik ovih izbora

I pre zvaničnog početka razgovora o postizbornoj koaliciji, lider Narodne koalicije, okupljene oko SDP-a, Zoran Milanović proglašen je u hrvatskim medijima jedinim gubitnikom ovih izbora.

Zato se njegov odlazak sa čela stranke čini logičnim korakom, priznaju nezvanično i njemu neki veoma bliski saradnici iz SDP-a.

U SDP-u zasad ne žele preterano da špekulišu o tome ko bi mogao nakon devet godina na čelu stranke da zameni Milanovića, ali se od ranije pominju Tonino Picula, kao predstavnik jedne antimilanovićevske struje, a vrti se i ime Milanoviću veoma bliskog Siniše Hajdaša Dončića, te bivšeg ministra policije Ranka Ostojića.

U analizi izbornih rezultata zagrebački portal Dnevnik navodi da se dan nakon izbora sa sigurnošću zna ko su pobednici, a ko gubitnici ovih izbora.

I dok je „pobednika“ na tim izborima više, gubitnik je jedan i zove se Milanović, piše Dnevnik.

Procenjuje se da je Milanović, naime, na izborima napravio nekoliko potpuno pogrešnih strateških koraka.

Među njima je i pokušaj sakupljanja glasova iz “bazena desnog centra”, u situaciji u kojoj postoji i više nego pristojan lider velike stranke koja se pozicionira na desnom centru, što je bio, kako se ocenjuje, sasvim sulud strateški potez.

List piše i da su teme kojima se Milanović bavio u kampanji bile promašene, da mu „desničarenje ni u ovom slučaju nije pomoglo, ali da je sad vidljivo da mu je odmoglo“. Veruje se i da je mnogim levim biračima njegova retorika i pokušaji izazivanja Andreja Plenkovića na ličnoj osnovi, bili potpuno neprihvatljivi. Dok je, kako se navodi, za suparnika imao omraženog Tomislava Karamarka, ta taktika je prolazila.

U situaciji kada je, s druge strane, jedan uglađeni evropski političar, poput Plenkovića takva taktika mu se obila o glavu, navodi Dnevnik.

Jutarni list podseća da je Milanović uspeo da pobedi samo na jednim izborima i to kada su HDZ potresale najveće korupcijske afere.

SDP je, ukazuje list, stranka koja je na svim prethodnim izborima samo padala, a njen lider Milanović je u poslednjih pet godina uspeo da izgubi čak 30 odsto mandata.

I prema analizi portala Index.hr SDP I Milanović su realni gubitnici izbora.

SDP nije uspeo da se nametne hrvatskim biračima iako je aktuelna vlada HDZ-Most bila užasna, piše taj portal i potseća da je aktuelna vlada bila toliko loša da je na kraju sama sebe raspustila.

SDP je gubitnik uz sve osvojene mandate, navodi portal i dodaje da je Milanoviću to drugi gubitak izbora i da je zato i vreme da se povuče.

Kolumnista riječkog Novog lista Branko Mijač ocenio je da nije Plenković pobedio Milanovića, već je Milanović, kako kaže, sam sebi najveći neprijatelj, a to su pokazali i izbori.

Najveći gubitnik izbora, ako ni ovoga puta ne uspe da formira vlast je Milanović, jer će poraznom statistikom završiti svoju političku karijeru, kaže Mijač i dodaje da je iz ruku ispustio veliki kapital koji mu je servirao bivši predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, sve afere koje su se oko njega rojile i koje su kulminirale rušenjem vlastite vlade, nakon čega je morao da ode i iz vlade i sa pozicije čelnika stranke.

Umesto da insistira da je dolaskom Plenkovića vuk promenio dlaku ali ne i ćud, Milanović je izbornu kampanju vodio za svoj ćef, a ne u interesu Narodne koalicije. Mijač kaže i da Milanović nikada nije bio timski igrač, on ne zna šta je to ekipa, a kamoli kako joj se podrediti u zajedničkom interesu.

„Mame lekarke, dede ustaše i šake jada nije se setio izborni štab HDZ-a, plaćene marketinške agencije i “opinion makeri“ koji su radili u korist Plenkovića“, naveo je Mijač i dodao: „Nož je samome sebi u leđa zabio Zoran Milanović. Plenković mu zbog toga neće reći hvala spašavajući ga “velikom koalicijom“, već će kapitalizovati svoju poziciju i slavu čoveka koji je ubio Liberty Valancea“.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar