U trendu

Milanović: Podizanje zida biće zadnje rešenje

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da je za Hrvatsku podizanje zida na granici „zadnje od zadnjih rešenja“ i ponovo oštro kritikovao Mađarsku zbog zatvaranja granica da bi zaustavila izbeglički talas.
 
Posle sednice Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, Milanović je novinarima rekao da je na sednici Evropskog saveta pitao čelnike Nemačke, Austrije i Švedske jesu li za to da i Hrvatska na svojim granicama podigne zid koji bi sprečio ulazak izbeglica i migranata, a da su mu oni odgovorili da to ne radi.

„Imamo službeno saopštenje iz Berlina, gde kažu da je mađarski potez nešto s čim se ne slažu, što otežava situaciju, što naprosto nije dobro. Ako ti to mora reći Nemačka u koju svi ti ljudi (izbeglice) odlaze, onda mislim da je savršeno jasno ko je tu na pravoj strani, a ko se potpuno gubi, u Budimpešti, a i u Hrvatskoj“, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o mađarskom zatvaranju „zelene granice“ s Hrvatskom.

On je ocenio da se iz tog saopštenja vidi ko je u izbegličkoj krizi „plemenit i organizovan i gleda korak napred, a ko radi nekih sitnih, palanačkih interesa gradi zidove“.

„Biće im žao nakon toga, a imaju svoje saveznike u Hrvatskoj, vrlo glasne, vrlo destruktivne. Neću reći da ih može biti stid, tako se razgovara s decom. Stvar je u tome što oni nisu deca, to su odrasli ljudi, oni to dobro znaju, samo priželjkuju haos u Hrvatskoj, da eksplodira neka bomba, da nas pogodi potres od 10 stepeni Rihterovih, da preplave reke, da prognanici izmaknu kontroli i migranti, to se neće dogoditi“, poručio je hrvatski premijer.

Milanović je rekao da odnosi sa Slovenijom funkcionišu, jer je ta država drugačija i dodao da je u stalnom kontaktu sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

„I oni mogu puno efikasnije i brže od Mađara da sagrade žicu, ali stvar je u tome što je to u Sloveniji jednostavno neprihvatljiv način ponašanja“, dodao je Milanović.

Premijer je poručio da uprkos pokušajima sabotiranja, vlada situaciju vezanu za izbeglice uspešno drži pod kontrolom.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je u Opatovcu da su „puno veći problem (od zatvaranja granice) duge cevi i borbena kola“.

„To nije prijateljski akt. Ako iko narušava odnose, onda je to Mađarska, Hrvatska to ne radi“, rekao je ministar, preneli su lokalni mediji.

Hrvatska je od jutros počela da preusmerava izbeglice prema Sloveniji pošto je Mađarska od ponoći zatvorila „zelenu granicu“ sa Hrvatskom i pojačala kontrolu na službenim graničnim prelazima da bi zaustavila izbeglički talas.

Po ulasku iz Srbije u Hrvatsku, izbeglice se, prema „planu C“, organizovano prevoze na slovenačko-hrvatske granične prelaze Macelj i Mursko Središće, a prve izbeglice već su ušle u Sloveniju. Odatle nastavljaju put prema Austriji i drugim državama zapadne Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.