U trendu

Milanović ponudio Petrovu da bude premijer

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović pozvao je danas Most nezavisnih lista na nastavak pregovora o formiranju vlasti i izrazio spremnost da razgovara o lideru Mosta Boži Petrovu kao budućem mandataru, a iz Mosta su ocenili da to znači da je blizu realizacija ideje o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom.

„Verujemo da je to pravi put do onoga za šta se zalažemo, a to je reformska vlada. U ovom trenutku, očekujemo da se (SDP) koalicija Hrvatska raste službeno izjasni o našim već iznesenim zahtevima za reformskom vladom i saradnjom s Domoljubnom koalicijom (koju vodi Hrvatska demokratska zajednica)“, saopštio je Most na Fejsbuku čime je nastavljeno postizborno dopisivanje vodećih koalicija.
 
Milanovićevo poslepodnevno pismo Petrovu unelo je dodatnu neizvesnost u pregovore o formiranju vlade, jer se prema poslednjim izjavama funkcionera vodećih koalicija činilo da će razgovore o formiranju parlamentrane većine nastaviti samo Most i HDZ.

Most je, naime, juče saopštio da nastavlja razgovore o saradnji s HDZ, jer je, kako su utvrdili, ta stranka prihvatila njihove zahteve, za razliku od SDP koji je još u subotu odbio mogućnost koalicije s HDZ i nestranačkog premijera.

Lider SDP potom je u nekoliko navrata oštro kritikovao Most prebacujući toj stranci da bi saradnjom s HDZ postao „mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast“, a ranije danas je uputio i poziv na saradnju svima koji su protiv HDZ. 

SDP je utvrdio da HDZ nije ispunio uslove koje je definisao Most i da je implicitno odbio mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila je za utorak četvrti krug konsultacija o mandataru, jer se na konsultacija u ponedeljak i utorak ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade.

Leva koalicija „Hrvatska raste“ okupljena oko SDP na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinaca, dok desna „Domoljubna koalicija“ okupljena oko HDZ ima 59 poslanika. Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika.

Još se ne zna hoće li se i kome pridružiti četvoro poslanika koji su napustili Most, kao i još petoro poslanika manjih stranaka i dvoje manjinaca. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.