U trendu

Milanović: Srbija u dogovoru sa Budimpeštom organizovano šalje migrante u Hrvatsku

Srbija u dogovoru sa Budimpeštom organizovano šalje izbeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ne može da ih primi u tolikom broju i zato je uvedena blokada granice, rekao je premijer Zoran Milanović.

Srbija pušta da izbeglice neorganizovano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na severu, a onda ih organizovano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović.

„To se radi u organizaciji srpske kancelarcije za izbeglice“, naglasio je. „Zašto to rade? Zato jer imaju dogovor s Budimpeštom“, rekao je premijer.

U samo jednom danu na hrvatsku stranu upućeno je 9000 ljudi što je previše da bismo ih mogli primati kao dosad. „To tako ne može“, naglasio je Milanović. „Ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka deo šalju na Horgoš“.

U ponoć beogradska vlada donosi paket mera, prvo to nije bio dogovor s Europskom unijom. To je diskriminacija prema hrvatskoj robi i hrvatskim kamionima. Ne mogu dopustiti da ono što se može kontrolisati od strane Srbije, da se ne prekine“.

„Zašto bismo mi morali primati migrante koji dolaze iz Srbije? Gde je to pravilo? Ali mi smo drugačiji“.

„Ovo je seča grane na kojoj sediš. Hrvatske firme tamo plaćaju poreze, zapošljavaju njihove građane, imaju srpske menadžere… To su srpske kompanije“

„To je prvi dan, i već se javljaju oni koji traže da popustim, traže da pustimo ljude u Hrvatske, i to oni koji su neki dan pričali da žele tenkove na granici“.

„Srpska država ne radi ništa osim što ih šalje kod nas. Mi ih evidentiramo, koliko možemo, ostaju kratko i šaljemo dalje.“

„Ovo govorim zbog srpske javnosti. Nisu oni zaustavili hrvatske kamione, već evropske. Nama se dogodilo nešto što nije regulisano evropskim ugovorom. Mi smo u početku primali sve, ali onda moramo videti šta Srbija može učiniti. Njihov premijer je rekao da će videti šta može da učini. A onda je jako lepo razgovarao o nama s mađarskim kolegama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar