U trendu

Milanović: U HDZ koaliciji ima rasista i fašista

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) i premijer Zoran Milanović izjavio je da leva koalicija ne može zajedno s koalicijom okupljenom oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), jer u njoj „ima rasista i fašista“.

„To je koalicija u kojoj ima rasista, koja izražava neprihvatljive stavove, u kojima ima fašista, u kojima ima ljudi optuženih za teška krivična dela… Oni koji su nas podržali nikada nam ne bi to oprostili, a čak i da nam oproste, ja s tim ne bih mogao da živim“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare posle konsultacija o mandataru kod predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović.

On je kritikovao Most nezavisnih lista što je prihvatio nastavak pregovora s HDZ koalicijom, iako im je dala dvosmislene odgovore na njihove zahteve o nestranačkom premijeru i tripartitnoj vladi.

„‘To mi sve izgleda kao operacija spasavanja HDZ-a“, ocenio je aktuelni premijer i dodao da Most postaje „mostobran za povratak HDZ-a na vlast“ i da SDP u tome neće učestvovati.

On je poručio da je leva koalicija za nastavak pregovora s Mostom, ali pod navedenim uslovima.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da je zadovoljan situacijom i da je za „dualnu vladu“ s Mostom o čemu će se u narednim danima razgovarati.

Upitan kada očekuje dogovor s Mostom, on je odgovorio „ovih dana, sve ide u tom smeru“.

Lider desne koalicije je rekao da su „sve opcije otvorene i stranački i nestranački premijer“.

„Može se dogoditi da ja ne budem premijer, ali i da budem“, naglasio je Karamarko.

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je da se nastavljaju razgovori s Domoljubnom koalicijom, ali da nije isključeno da se u pregovore vrati i Hrvatska raste.

„Nećemo odustati od nestranačkog kandidata za mandatara. To tražimo od početka.  Ako ga prihvati druga strana, to može biti samo saradnja“, rekao je Petrov izbegavajući termin „koalicija“.

On je u izjavi novinarima branio stav da je HDZ prihvatio njihove zahteve za razliku od SDP i da zato Most s desnom koalicijom nastavlja razgovore. Dodao je da bi pregovori mogli da budu završeni „kroz nedelju do dve“, dok bi se ime mandatara moglo znati u idućih sedam dana.

Upitan o primedbama da nestranački kandidat nema izborni legitimitet, Petrov je odgovorio da se na izborima nije birao predsednik vlade i da svaka opcija koja ima podršku 76 poslanika u Saboru može da predloži bilo koga. 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila je danas da će u utorak, 22. decembra, održati četvrti krug konsultacija o mandataru, jer se ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar