U trendu

Milanovićeva inauguracija biće kao nijedna do sad

Novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović odlučio je da čin inauguracije obavi bez pompe, ali će, ipak, zadržati jedan deo tradicije.

Inauguracija Zorana Milanovića, koje je na predsedničkim izborima u Hrvatskoj pobedio Kolindu Grabar Kitarović, biće održana 18. februara u 12 sati, u svečanoj dvorani na Pantovčaku, delu Zagreba u kojem se nalazi rezidencija predsednika.

Novoizabrani predsednik je odlučio da čin inauguracije obavi bez pompe, čime je prekinuo dosadašnju tradiciju velikih svečanosti koje su se odvijale na Markovom trgu još od vremena Franje Tuđmana, piše Jutarnji list.

Milanović, kako je već najavio, neće nositi predsedničku lentu, neće biti garde ni straže, kao ni državnika iz drugih zemalja.

Ipak, odlučio je da zadrži deo tradicije, prema kojoj novi predsednici polažu zakletvu tačno u podne, nakon što odjekne pucanj Gričkog topa sa zagrebačke Kule Lotrščak.

Na ceremoniji će biti prisutno 50 ljudi, a sve bi trebalo da traje oko 45 minuta do sat vremena.

Na inauguraciju će biti pozvano 38 aktuelnih i bivših hrvatskih zvaničnika, kao i 13 sudija Ustavnog suda.

Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar Kitarović.

Potom će se sama inauguracija odviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile „Zagorje“, a novi predsednik bi na kraju ceremonije svoju prethodnicu trebao da doprati do automobila kojim će se odvesti sa Pantovčaka.

Vrlo je verovatno, navodi Jutarnji, da će se istog dana obaviti i primopredaja dužnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.