U trendu

Milanoviću odbrojani dani? Spas u velikoj koaliciji

Nakon još jednog poraza na parlamentarnim izborima, čini se kako su Zoranu Milanoviću odbrojani dani kao predsedniku SDP-a. Milanović se nakon izbora prošle godine ‘izvukao’ na činjenicu da je SDP tada osvojio 56 mandata, isto kao i HDZ. Naime, šef SDP-a je izborima govorio da su oni bili relativni pobednici jer su osvojili najviše glasova birača, ali da je Most bio taj koji je odlučio da ide sa HDZ-om, što je bilo izvan njegove kontrole. Ipak, sada je situacija drugačija.

Nakon pada Vlade i Karamarka sa čela HDZ-a, očekivalo se da će Narodna koalicija predvođena SDP-om i Milanovićem sigurno odneti relativnu pobedu, samo se nije znalo sa koliko mandata prednosti. Uostalom, tako su govorile i sve predizborne ankete. Ali rezultati izbora za njih su ipak poražavajući. Osvojili su ukupno 54 mandata, što je za dva mandata manje od izbora prošle godine. Ispada tako da je SDP taj koga su birači kaznili.

U SDP-u u neformalnim razgovorima kažu da će biti jako teško sastaviti Vladu sa Mostom i uvereni su da će Most radije otići sa HDZ-om. Potpuno je jasno da će Milanović u tom slučaju teško ostati na čelu SDP-a.

Izvor iz SDP-a: Sigurno je da moramo napraviti promene

Stranka u roku 150 dana mora da održi izbornu konvenciju. SDP-ovci kažu da verovatno i on sam u slučaju nemogućnosti slaganja Vlade neće više biti na čelu stranke.

– Ako Vlada HDZ-a i Mosta opet ne bude funkcionisala ili ako bude novih izbora, moramo napraviti promene – kaže jedan SDP-ovac.

Milanović je navodno još sinoć, kada je shvatio kakvi će rezultati biti, razgovarao sa najužim vođstvom stranke o svojoj odgovornosti za izborni neuspeh. Uostalom, on je i nakon glasanja rekao da je za sve uspehe zaslužna cela stranka, dok za neuspehe on snosi najveću odgovornost.

Ostavka ili možda – velika koalicija?

Iako su neki to možda očekivali tokom njegovog govora, Milanović se još nije povukao sa čela stranke. Tako nešto nije nemoguće u danima i nedeljama koji dolaze.

Od svega je, međutim, najzanimljiviji detalj iz sinoćnjeg Milanovićevog govora.

– Hrvatska treba da ima stabilnu vladu, koja će to biti ne znamo. Svako od nas treba da potisne lične ambicije i taštinu i staviti se u službu države. Najvažnija je Hrvatska – rekao je sinoć Milanović, a mnogi su se zapitali zaziva li to Milanović ipak stvaranje Velike koalicije SDP-a i HDZ, prenose hrvatski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.