U trendu

Milatović zvanično danas stupa na dužnost predsednika; dolazak Vučića na svečanost usmeno …

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović danas zvanično stupa na dužnost predsednika države, polaganjem zakletve na ceremoniji inauguracije u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Svečana sednica je zakazana za 12 sati i prema informacijama podgoričkih medija, zvaničnom stupanju na dužnost novoizabranog predsednika Crne Gore prisustvovaće oko 200 zvanica, predstavnika država regiona, zapadnih partnera, diplomatskog kora.

Dolazak na inauguraciju su najavili predsjednici Hrvatske Zoran Milanović, članovi predsedništva BIH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsednik Albanije Bajram Begaj i predsednica Kosova Vojsa Osmani, aii još uvek nema zvanične potvrde o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milatović je ranije u izjavi medijima najavio Vučićev dolazak, ali prisustvo predsednika Srbije nije zvanično potvrđeno.

Prema izvorima Vijesti, iz državnog protokola Srbije, Vučićev dolazak u Podgoricu je najavljen usmeno.

Zvaničnom stupanju na dužnost novoizabranog predsednika Crne Gore prisustvovaće i specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin, te premijer Bugarske Galeb Donev.

Inauguraciji će prisustvovati i dosadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kome je u petak istekao mandat.

Đukanović se susreo sa Milatovićem prije dva dana, sa njim razgovarao o primopredaji dužnosti i poželeo mu da sa funkcije predsednika države doprinose ostvarenju najvažnijih interesa države.

Milatović je ubedljivo pobedio Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila, kada mu je poverenje dalo 60 odsto građana Crne Gore.

On je prekinuo dosadašnju praksu polaganja zakletve u crnogorskoj prestonici Cetinju i odlučio da to učini u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove državnosti 2006. godine. Prethodno su tu dužnost obavljali Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Milatović na dužnost predsednika stupa sa 37 godina, a u politiku je ušao 2020, nakon poraza Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima, kao član takozvane ekspertske vlade.

Obavljao je dužnost ministra ekonomskog razvoja u vladi premijera Zdravka Krivokapića do njenog pada u aprilu 2022.

Popularnost je stekao zahvaljujući kontroverznom ekonomskom programu kojim su udvostručene prosečne zarade.

Nakon pada vlade, u septembru prošle godine, zajedno s bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem formirao je Pokret „Evropa sad“.

Pedvodio je taj savez na oktobarskim izborima u najvećem gradu Podgorici i porazio Demokratsku partiju socijalista. Ulazak u izbornu utakmicu za predsednika države bio je iznuđen potez, jer se Milatović pripremao da preuzme dužnost gradonačelnika Podgorice, ali je odlučio da se kandidajuje za predsednika države nakon diskvalifikacije njegovog partijsog kolege Spajića iz predsedničke trke.

Pokret Evropa sad beleži rast popularnosti, a Milatović preuzima dužnost predsednika države uoči vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna.

Milatović je po obrazovanju ekonomista, oženjen je i otac troje dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.