U trendu

Milošević: Prisustvo Plenkovića jak simbolički gest

VARIVODE – Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević izjavio je danas u Varivodama da je prvi put nakon 20 godina jedan hrvatski premijer došao na komemoraciju srpskim civilnim žrtvama koje su nevino stradale tokom poslednjeg rata.

„To je jak simbolički gest da i ove žrtve ovde zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile šrom Hrvatske“, rekao je Milošević novinarima.

O izjavi premijera Andreja Plenkovića da Hrvati treba da priznaju da su počinili zločine, kao što i Srbi treba da priznaju da se dogodio otpor leigitmno izabranoj vlasti, Milošević kaže:

„To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin da je vreme da nakon 25 godina posećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vreme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali“.

Dodao je da je posledica tog nedijaloga i zataškavanja da sad, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine.

„Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vreme prolazi, počinitelje je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti zavet ćutanja.“

Za odnose Hrvatske i Srbije rekao je da „ne očekuje revolucionarne pomake“, ali da „očekuje male pomake“.

Na pitanje hoće li prisustvovati i komemoracijama u Škabrnji i Vukovaru, Milošević je odgovorio:

„Sve u svoje vreme“, prenela je zagrebačka N1tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.