U trendu

Ministar bezbednosti BiH: Službe imaju informaciju o formiranju paravojnih formacija u RS

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je danas potvrdio da državne bezbednosne službe imaju informacije da udruženje „Srbska čast“ radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, o čemu će detaljan izveštaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

„Posedujemo odredjena saznanja o postojanju parabezbednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo dostavićemo Tužilaštvu“, rekao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

On je pitao kome je bitno da postoji jedna takva parabezbednosna grupa, ko ju je opremio, za koje potrebe, prema kome je usmerana i zašto je učestvovala u defileu 9. januara, povodom Dana RS.

„To znači da neko želi da je pokaže i da stavi do znanja da raspolaže grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i s nekom vrstom unutrašnje organizacije; Ko je finansira?“, dodao je Mektić.

Sarajevski portal „Žurnal“ objavio je članak o udruženju „Srbska čast“ koji, kako je naveo, „regrutuju“ osobe iz „kriminalnog miljea“ koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

Na Dan Republike Srpske pripadnici te jedinice su bili na ulicama Banjaluke.

U tekstu se navodi da oni imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog meseca sastali s predsednikom RS Miloradom Dodikom i slikali se u sali Narodne skupštine Republike Srpske.

Članak o toj paravojnoj jedinici objavio je i londonski list „Gardijan“.

Kabinet predsednika RS Milorada Dodika je demantovao formiranje paravojnih jedinica, nazivajući te informacije „opasnim“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.